Više para za kulturnu baštinu Tivta

Novac će biti obezbijeđen iz sredstava koje prihoduje od turista
216 pregleda 0 komentar(a)
Kuća Verona u Račici, Foto: Siniša Luković
Kuća Verona u Račici, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat najmanje jednom godišnje objavljivaće javni poziv za finansiranje projekata valorizacije kulturne baštine na području tog grada. Ti projekti finansiraće se od dijela novca koji se naplati od turista na ime boravišne takse.

Po Zakonu o boravišnoj taksi, 10 odsto sredstava od naplate boravišne takse namjenski se izdvaja za „projekte valorizacije kulturne baštine, koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i prmociju kulturnih dobara“.

Stoga će, počev od ove godine, Opština Tivat objavljivati javni poziv, nakon usvajanja redovnog godišnjeg finansijskog izvještaja Turističke organizacije.

„Zakonom o zaštiti kulturnih dobara uređuju se vrste i kategorije kulturnih dobara, načini utvrđivanja zaštite, režim i mjere zaštite, prava i obaveze vlasnika i držaoca kulturnih dobara, kao i druga pitanja od značaja i očuvanje kulturnih dobara. Unapređenje kulturne baštine, shodno nacionalnom programu razvoja, realizuje se u kontekstu održivog razvoja i to, pored ostalog, i njenim promovisanjem za investiciona ulaganja koja su neophodna u cilju njenog revitalizovanja i očuvanja“, naveli su iz Opštine, dodajući da Zakon o boravišnoj taksi daje mogućnost uspostavljanja posebnog namjenskog fonda, u visini od 10 odsto sredstava sakupljenih naplatom te takse.

Lokalna uprava Tivta imenovala je i posebnu Komisiju za odabir projekata valorizacije kulturne baštine, a koju čine sekretarka opštinskog Sekretarijata za kulturnu i društvene djelatnosti Dubravka Nikčević, direktorica TO Gabrijela Glavočić i direktorica JU Muzej i galerija Jelena Bujišić. Evidenciju o raspodjeli i utrošku sredstava za projekte valorizacije kulturne baštine, vodiće TO i o tome izvještavati Nacionalnu turističku organizaciju kvartalno, a Skupštinu Opštine jednom godišnje.

Bonus video: