Nikšićki penzioneri vrijeme provode u Dnevnom boravku za stare

Osim ovog u centru grada, servis funkcioniše i u Humcima. Da na isti način oboje svoje dane, imaće priliku novi korisnici jer je u pripremi treći objekat u naselju Duklo
2 komentar(a)
Dom za stare Nikšić, Foto: Printscreen (YouTube)
Dom za stare Nikšić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 09.01.2016. 18:56h

Niko ne voli samoću, a ona posebno teško pada u prazničnim danima. Zato je 25 nikšićkih penzionera na okupu u dnevnom boravku za stare, prvom servisu te vrste u Crnoj Gori. Neki od korisnika imaju velike porodice, ali im je draže da sa svojom generacijom komentarišu dnevna dešavanja i nadmeću se u društvenim igrama.

Pored dva koja već funkcionišu, u Nikšiću će biti otvoren i treći ovakav objekat.

"Baš meni nije nužda, jedino mi samština smeta. Imamo sve što nam je potrebno od ovih što nas uslužuju, a starom čovjeku treba samo lijepa riječ", kaže korisnik Dnevnog boravka za stare Rade Đurković

Sate obično krate čitanjem dnevne štampe i mozgajući iznad šahovske table, a nije ih napustio ni hazarderski duh.

"Betl se ovo zove. Ovdje čovjek može da padne, da se ne digne, ali da ostane na stolici", kaže Niko Krsmanović.

A Dragoljub Radojević iako na pragu devete decenije svakodnevno pješice dolazi da u dnevnom boravku napiše pokoji red.

"Bavim se književnošću. Već sam objavio dvije knjige. Jednu sam poklonio klubu. Da vam pravo kažem, prije mi prođe ovih pet dana nego dva dana za vikend, toliko su mi teška da jedva čekam da dođem da se družim sa ovim ljudima", kaže Dragoljub Radojević.

Dio druženja protiče i u kuhinji, a u posebnim prilikama 25 korisnika dnevnog boravka odlazi u šetnju o čijoj organizaciji brinu zaposleni u servisu.

"Sve je besplatno, imaju sitno posluženje, čaj, kafu, grickalice i obezbijeđen ručak. Koriste usluge besplatno gradskog vešeraja i pomažemo im u ostvarivanju socijalno-zdravstvene zaštite. Organizujemo im izlete", kaže koordinatorka servisa Dnevni boravak za stare Jelena Kovačević.

U susret praznicima, obradovala ih je i jedna posjeta.

"Vrlo su nas djeca obradovala kad su nam ovo okitili. S nama se družili, djeca su radost svakome, a više puta su nas posjećivali", kaže Mišo Kankaraš.

Osim ovog u centru grada, servis funkcioniše i u Humcima. Da na isti način oboje svoje dane, imaće priliku novi korisnici jer je u pripremi treći objekat u naselju Duklo.

Bonus video: