EKIP tvrdi da nismo zadnji u Evropi: Internet "juri" 7,2 megabita u sekundi

Prema istraživanju kompanije "Akamai", u Crnoj Gori je izmjerena najsporiji brzina interneta u Evropi
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2016. 07:49h

Građani Crne Gore ne koriste najsporiji Internet u Evropi, tvrde iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Ističu da je znatno brži od 4,6 megabita u sekundi, koliko su nedavno izmjerili u kompaniji “Akamai”.

“Kako kompanija 'Akamai' nema server u Crnoj Gori, brzina pristupa za korisnike iz Crne Gore je mjerena na serverima u nekoj od susjednih zemalja, pa su na taj način dobijene niže brzine pristupa...”, odgovoreno je “Vijestima” iz EKIP-a.

Prema nedavno istraživanju kompanije “Akamai”, objavljenom na sajtu Value Nomad, Crna Gora ima najsporiji internet u Evropi.

Iz EKIP-a, međutim, tvrde da prosječna brzina nije 4,6 megabita u sekundi, već da je “oko 7,28 Mb/s”.

Pojašnjavaju da su do toga došli na osnovu podataka o korišćenju internet paketa.

Ti podaci, kažu, odgovaraju onima dobijenim sa sistema za mjerenje brzine pristupa internetu, kojem se može pristupiti preko stranice EKIP-a.

Luka Radunović iz Digitalizuj.me, međutim, kaže da izvještaj kompanije “Akamai” smatra “apsolutno relevantnim”.

On navodi da se rezultati izvještaja poklapaju sa rezultatima koje su dobili u analizi iz februara 2014.

“Tada je, istina, po podacima 'Ookla', prosječna brzina Interneta u Crnoj Gori bila 5,76 megabita u sekundi, što je bilo 'dovoljno' za zauzimanje posljednje pozicije na ovoj listi”, kazao je Radunović “Vijestima”.

Kao jedan od uzročnika male brzine, u analizi je navedena loša infrastruktura.

Radunović tome dodaje i moguću nespremnost crnogorskih mobilnih i internet operatera da se suoče sa činjenicom da je klasična mobilna telefonija prošlost.

On kaže da bi morali više da se posvete ulaganju u kvalitetniji internet:

“Finansijski podaci pokazuju da državi ne može da bude svejedno koliko će uspješne biti telekomunikacione kompanije, jer njihovi poreski izdaci obezbjeđuju bitan dio budžeta Crne Gore, ali i kvalitet života njenih građana“.

U Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije, međutim, tvrde da nedovoljno razvijena infrastruktura nije samo nedostatak Crne Gore, već i razvijenijih zemalja: “Fokus u 2016. godini ćemo staviti na dalji razvoj infrastrukture, za šta smo u 2015. godini već pripremili osnove, budući da smo sa Svjetskom bankom u ovoj godini započeli pregovore i rad na ovom projektu.

Po Svjetskom ekonomskom forumu Crna Gora na 56. mjestu

Da rezultati mjerenja koje je sproveo “Akamai” ne odgovaraju stvarnom stanju, dokazuju i mnoga međunarodna istraživanja, ističu iz EKIP-a.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma 2015. koji je obuhvatio 143 države, Crna Gora se nalazi na 56 mjestu, a od zemalja u regionu bolje su Slovenija i Hrvatska.

“Značajno je napomenuti porast vrijednosti podindeksa koji se odnosi na infrastrukturu i koji Crnu Goru svrstava na 45 mjesto, pri čemu smo u ovom segmentu bolji od Hrvatske i Makedonije”, istakli su iz EKIP-a.

Po pristupačnosti cijena 75. a po regulatornom okruženju 90.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma iz 2015. godine koji je obuhvatio 143 države, Crna Gora je zauzela 56 mjesto, a dvije godine ranije bila je 48.

Izvještaj nudi pregled o trenutnom stanju ICT spremnosti u svijetu i baziran je na najnovijim rezultatima NRI indeksa (Networked Readiness Index). Kada je riječ o podindeksu koji se odnosi na spremnost, Crna Gora zauzima 49. mjesto.

Vrijednosti podindeksa kada je riječ o infrastrukturi, Crnu Goru svrstava na 45, a po pristupačnosti cijena na 75.

Najniže, 90. mjesto, Crna Gora je zauzela na osnovu političkog i regulatornog okruženja.

EKIP: Građani zadovoljni kvalitetom, cijene pristupačne

Prema posljednjem istraživanju EKIP-a, 88,6 odsto građana zadovoljno je kvalitetom Internet servisa. U Agenciji smatraju i da su cijene pristupačne.

Tokom 2014. Crnogorski telekom je, po nalogu Agencije, smanjio cijene Internet usluga.

“Sada su cijene ADSL paketa na nivou cijena sličnih paketa u regionu, dok su cijene za internet pakete realizovane preko optičkih vlakana ispod prosjeka cijena u regionu i Evropi”, odgovorili su iz EKIP-a.

Radunović je, međutim, istakao da su korisnici, uprkos “visokim cijenama”, mnogo nezadovoljniji kvalitetom i brzinom Interneta, nego koštanjem te usluge.

Direktor EKIP-a Zoran Sekulić kaže da očekuje pad cijena i u ovoj godini.

“Iako je rano govoriti o regulatornim mjerama za 2016, očekujem da sniženje bude približno ovogodišnjem“, kazao je Sekulić, a prenosi RTCG.

Galerija

Bonus video: