Olja Karleuša, Bata Zdravković i trubači za doček Pravoslavne u Pljevljima

IZ SKC su saopštili da će se doček organizovati uz pomoć građana, opozicionih političkih partija i privrednih subjekata
8 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.01.2016. 17:00h

Na gradskom trgu u Pljevljima i ove godine biće organizovan doček pravoslavne Nove godine uprkos izostanku podrške lokalne vlasti, saopšteno je iz Srpskog kulturnog centra, koji je i organizator dočeka. Zabavni program će početi u 21 čas, a završiće se dvadeset minuta iza ponoći. Prisutne će zabavljati Olja Karleuša, Bata Zdravković i trubači.

IZ SKC su saopštili da će se doček organizovati uz pomoć građana, opozicionih političkih partija i privrednih subjekata. Organizator je u saopštenju za javnost uputio oštre kritike na račun predsjednika Opštine Mirka Đačića koji već drugu godinu zaredom odbija da pomogne organizaciju dočeka.

“Za doček pravoslavne Nove godine, manifestaciju koja se održava već 16 godina i kojoj tradicionalno prisustvuje hiljade Pljevljaka, predsjednik opštine Pljevlja Mirko Lola Đačić ne da ni „prebijene“ pare iz opštinske kase, čak ni onoliko koliko je, s pravom, dao za doček hidžretske Nove godine. Na drugoj strani za doček Nove godine 31. decembra Đačić je potpuno nezakonito i suprotno Budžetu opštine Pljevlja izdvojio 20.000 evra. Razlog takvog ponašanja je jedino želja Đačića da se dodvori svojim gazdama i da bude u trendu europskih i euroatlantskih integracija kako je i najavio u jednom od svojih intervjua. Predsjednika opštine, podsjećamo da ne može sakriti da su Pljevlja ubjedljivo većinski srpski i još ubjedljivije većinsko pravoslavni grad i sasvim je logično da lokalna vlast mora da ima u vidu tu činjenicu pa i da proporcionalno finansira manifestacije povodom pravoslavnih praznika. Ali, na žalost, kod Đačića to ne važi, jer, po njegovom konvertitskom mišljenju to nije u skladu sa modernim trendovima i civilizacijskim dostignućima, kako reče prošle godine. Sada je Đačić europejac, a negda bješe drugačije. Negda se od njegovog pogrešnog srbovanja nije moglo proći pljevaljskom čaršijom. Neko nije mogao, a mnogi nisu ni smjeli”, navodi se u saopštenju kojeg je potpisao predsjednik SKC Božidar Jelovac.

On tvrdi da od početka proslavljanja dočeka pravoslavne Nove godine veliki broj Pljevljaka islamske vjeroispovijesti pomaže održavanje ove manifestacije na čemu su im zahvalni.

“Nažalost njihovi sunarodnici koji su odbornici u Skupštini opštine Pljevlja nisu imali snage da podignu ruke i time omoguće da se novcem iz Budžeta opštine i Srbi provesele. Uprkos svemu, saborno, kako i dolikuje, Pljevljaci će dočekati i ovu Novu godinu sa svojim prijateljima i sa svojom djecom. U ponoć će poželjeti sreću svima, čak i onima koji će skriveni u svojim bajtama ispijati čaše viskija i čaše tuge što su se odrodili od svog naroda, od svojih očeva i predaka i što je najžalosnije od samih sebe. A umjesto novogodišnje čestitke predsjedniku opštine poručujemo da će njegova politika proći kao i politika austrougarskog političara Benjamina Kalaja, koji je dvadeset godina stvarao bosansku naciju, a u želji da zatre srpski narod u Bosni i Hercegovini. U Pljevljima će i ubuduće ostati da živi većinsko srpsko stanovništvo, jer će imati snage da preživi kaznenu ekspediciju crnogorske vlasti sa namjesnikom Mirkom Lolom Đačićem na čelu", zaključuje se.

Bonus video: