Gorica je nešto više od brda

"Podnožje Gorice je atraktivno za građevinske investitore, a nove zgrade na samom obodu brda ugrožavaju Goricu"
3146 pregleda 0 komentar(a)
Posađene autohtone vrste, Foto: Privatna arhiva
Posađene autohtone vrste, Foto: Privatna arhiva

Aktivisti Udruženja ljubitelja Gorice su u okviru Meditaranskog vrta osposobili učionicu i nju koriste učenici osnovnih i srednjih škola i student biologije. Kako je kazao Zoran Bojović, prostorija ima 12 kvadrata, a za rad sa učenicima koristi se i plato od 50 metara kvadratnih, a koji se nalazi ispod pješačkog mosta. Jedan od sprecifičnih ciljeva projekta Mediteranskog vrta je da podstiče mlade (učenike i studente) da više vole i bolje razumiju prirodu i da što veći dio slobodnog vremena provode u zelenim površinama.

Specifični cilj projekta je i da se sačuvaju autohtone biljne vrste i da se planski radi na njihovom uzgoju i rasađivanju. Brdo Gorica je u prošlosti bilo skoro bez šume, a nakon II svjetskog rata pošumljavalo se većinom neautohtonim biljnim vrstama, pa su upravo te vrste danas dominantne.

“Zahvaljujući volonterskom radu naših članova uspjeli smo zapušteni i nefunkcionalni prostor osposobiti za potrebe edukacije učeničke populacije. Prostor (Zelena učionica) je namijenjen za edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola (biološke sekcije) i studenata biologije. Tokom čitave školske godine u prostoru Zelene učionice organizuje se nastava za učenike bioloških sekcija i studente Biologije kao i nastava za srodne predmete”, ističe Bojović.

Mediteranski vrt

Početkom 2016. god. ”Udruženje ljubitelja Gorice i prirode” počinje razrađivati ideju “Mediteranskog vrta” koju su inicirali Zoran Bojović i doc. dr Danijela Stešević.

“Kada je fAKT 2016. raspisao konkurs za “Zelene ideje” krenuli smo u ozbiljne pripreme. Arhitekta Ivan Jovićević nam je pomogao oko prvih mjerenja, skiciranja i animacije budućeg vrta, a u Glavnom gradu su podržali projekat. Posebnu zahvalnost dugujemo tadašnjem menadžeru Glavnog grada Dragu Đekoviću. Na pomenutom fAKT-ovom konkursu bili smo prvoplasirani, kao i na konkursu “Za svako dobro” crnogorskog Telekoma. Nedostajalo je još para. Konkurs Crvenog krsta za socijalnu uključenost starijih osoba (2017) došao je kao poručen. U novembru, 2017. potpisujemo sa Glavnim gradom Ugovor o saradnji, a u prvim danima 2018. počinjemo sa radovima”, kaže Bojović.

Sa otvaranja vrta 18. oktobra

Bojović ističe da je tokom februara Glavni grad finansirao postavljanje zaštitne metalne ograda (250 metara), a sa zidanjem prvih kamenih podzida “Udruženje” počinje 9. marta prošle godine.

Krajem septembra počeli su i završeni radovi na elektro instalacijama, montirane su udobne klupe...

“Ukupno je posađeno preko 700 aromatičnih, većinom autohtonih biljaka”, kaže Bojović.

Dom sedamdeset vrsta ptica

Park – šuma, brdo Gorica obuhvata površinu od oko 100 hektara. Ima status zaštićenog botaničko– hortikulturnog objekta (park-šuma).

Pored specifičnog reljefa i čistog vazduha, stanište je mnoštva vrsta flore i faune. Jedinstvenost park – šume se ogleda i u činjenici da se noj nalazi oko 40 vrsta biljaka koje su od izuzetnog značaja (endemi ili relikti), 14 se nalazi na listi zakonom zaštićenih, a osam vrsta je na listi od međunarodnog značaja.

Zelena učionice

Zabilježeno je 46 vrsta mahovina, 70 vrsta ptica naseljava teren parka stalno ili sezonski, a pojavljuju se i nove vrste gljiva. Tako bogat biodiverzitet izdvaja Goricu od prosječnog gradskog parka.

Zgrade ugrožavaju Goricu

Jedan od ljubitelja Gorice Stojan Batrićević upozorava da će se uskoro u podnožju brda Gorica početi da grade najmanje desetak zgrada.

Podnožje Gorice je atraktivno za građevinske investitore, a nove zgrade na samom obodu brda ugrožavaju Goricu, kaže Batrićević.

Bonus video: