EPCG od pljevaljske Opštine traži da im vrate 2,8 miliona eura

Đačić je rekao da neće povući tužbe koju su njihovi prethodnici podnijeli protiv EPCG, kojom traže 15 miliona eura, zbog navodnog odlaganja pepela i šljake na deponiji Maljevac iz Termoelektrane, bez dozvole
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.01.2016. 07:35h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) podnijela je tužbu protiv Opštine Pljevlja kojom traži povraćaj nezakonito naplaćene ekološke takse u iznosu od 2.813.114 eura.

EPCG je presavila tabak, nakon što sa lokalnom upravom, na čelu sa Mirkom Đačićem, nijesu uspjeli da se dogovore oko načina i dinamike isplate potraživanja.

U EPCG tvrde da su ponudili da dug isplati u više rata, kompenzacijom za potraživanja Opštine od EPCG po osnovu naknada, taksi i poreza.

Navedeni iznos, po ocjeni Ustavnog suda, Opština Pljevlja nezakonito je naplatila u vrijeme dok je na njenom čelu bio Filip Vuković (DPS).

Iznos je naplaćen na osnovu lokalnih komunalnih taksi za korišćenje objekata kojima se vrši prenos električne energije i naknada zbog zagađivanja životne sredine i zaštite i unapređenja životne sredine.

“Postupajući po presudama Upravnog i Ustavnog suda Crne Gore, Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Pljevlja u 2009. i 2010. godini donijela je odluke kojima je priznala dug i kojima obavezuje Sekretarijat za finansije Opštine Pljevlja da u roku od 30 dana od pravosnažnosti odluka, Elektroprivredi Crne Gore AD Nikšć izvrši povraćaj više obračunatih i naplaćenih sredstava u iznosu od 2.813.114, sa pripadajućom kamatom. Opština Pljevlja, kao dužnik, nije izvršila, niti pokazala ozbiljnu namjeru da dobrovoljno izvrši svoju obavezu i pored svih nastojanja Elektroprivrede Crne Gore povoljnosti koje je nudila , kao povjerilac”, odgovoreno je “Vijestima” iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG. U toj kompaniji tvrde da “nijesu imali načina da blokadom računa Opštine Pljevlja naplate svoja potraživanja”.

Đačić: Ne odustajemo od tužbe kojom se traži 15 miliona eura

Đačić je rekao da neće povući tužbe koju su njihovi prethodnici podnijeli protiv EPCG, kojom traže 15 miliona eura, zbog navodnog odlaganja pepela i šljake na deponiji Maljevac iz Termoelektrane, bez dozvole.

On kaže da Opština nema uređene poslovne odnose sa EPCG i da neće vući ishitrene poteze.

“Pokušaćemo da te ljude dovedemo za sto i da shvate da su dužni nešto ovoj sredini i nećemo tu obavezu nimalo potcjeniti“.

Bonus video: