Mihailo: Nekim Crnogorcima je miliji novac nego narod i država

"Grešan je svaki bogataš koji će za novac oštetiti državu, crnogorsku crkvu i unesrećiti bližnjega. A to je onaj koji svakoga dana sjedi za bogatom trpezom i raduje se kada mu pred vratima čeka siromah da mu dadne mrvice sa svoje bogate trpeze"
101 pregleda 188 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2016. 18:38h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) MIhailo blagoslovio je badnjake, naložene na Cetinju na Trgu ispred Dvorca kralja Nikole, a prvi po običaju donijeli su Martinovići i Borilovići iz Bajica.

Mihailo je poručio da je mir sa Bogom istinska sreća, te da nema sreće bez Boga istine i pravde, bez izvršenih dužnosti prema državi, CPC, svojoj naciji i narodu.

"Svi bi ljudi željeli da budu srećni, a ne znaju što je sreća, ne znaju u čijoj je vlasti, ko sreću dijeli i ko do sreće dolazi? Neki misle da je sreća u bogatstvu, a neki traže sreću u tuđoj nesreći, bolu i patnji. A samo je jedna sreća, dragi Crnogorci i to istinska nevidljiva, a to je mir sa Bogom, sobom i svojom savjesti. Jer nema sreće bez Boga istine i pravde nema sreće bez izvršenih dužnosti prema državi, CPC, svojoj naciji i narodu crnogorskom. Crnogorci, treba nam sloga cijelog naroda crnogorskoga, jer đe nema sloge, svađa i nered caruje, a đe je ljubav tu je i božji blagoslov. Naša sloga vodi građanskoj stabilnosti države Crne Gore i CPC", rekao je Mihailo, a prenosi sajt Crnogorske pravoslavne crkve.

On je pitao "zar ne možemo uživati u onom što nam je Gospod darovao, a slavni preci zavjetom ostavili, zar u našim dobrima SPC da uživa sa 460 monahinja i monaha i stotine srpskih sveštenika".

"Zar fariseji da oblikuju i varaju pravoslavne Crnogorce u našim crkvama i manastirima. Vi današnji fariseji iz SPC u CG koji se lažno Bogu molite, bićete osuđeni kao i oni prvi u Jevanđeljima. Vi kidišete protiv države Crne Gore protiv CPC i cijelog naroda crnogorskog, na imovinu našu, na napredak narodni naš, na našu budućnost i zato sebe nikakvu korist nećete donijeti. Naprotiv, od istorije ćete biti odbačeni i osuđeni. Zaštitimo se Crnogorci, od fariseja i njihovih vođa".

Mitropolit Mihailo je naveo i da je nekim Crnogorcima "miliji novac nego narod i država".

"Uprkos tome, vjerujem da je i danas narodu crnogorskom obraz i ponos velika svetinja koju ne daje nizašto. Grešan je svaki bogataš koji će za novac oštetiti državu, crnogorsku crkvu i unesrećiti bližnjega. A to je onaj koji svakoga dana sjedi za bogatom trpezom i raduje se kada mu pred vratima čeka siromah da mu dadne mrvice sa svoje bogate trpeze. Takav bogataš teško ulazi u carstvo nebesko nego što kamila prolazi kroz iglene uši. Crnogorci poštujte se da bi bili poštovani. Svoje ime, čast. Ponos i dostojanstvo čuvajte kao i vaši preci. Pomolimo se Crnogorci za slavu naše države Crne Gore i CPC. Neka nam naša crkva raste u bogatstvu hrišćanskih vrlina, dobrih djela i u napretku duhovnom. Blagodat Božja neka je sa vama i sa nama svima. Hristos se rodi, vaistinu se rodi“, rekao je mitropolit Mihailo.

CPC je i ove godine nalagala badnjake na šetalištu ispred Dvorca Kralja Nikole u Baru.

Galerija

Bonus video: