Đurović: Napraviti zakonsku osnovu za dodjeljivanje državne imovine NVO sektoru

“Dosadašnja praksa bila je uglavnom dodjela na korišćenje prostora za rad nevladinim organizacijama a u nekim slučajevima i opreme. Nedavno je Vlada odlučila da i zemljište u državnom vlasništvu besplatno ustupi, praktično pokloni, nevladinoj organizaciji bez bilo kakvih porcedura kojima se osigurava zaštita javnog interesa i sprečavaju moguće zloupotrebe”, saopštio je Đurović
1 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.01.2016. 12:04h

Već duži niz godina se imovina u vlasništvu Crne Gore dodjeljuje nevladinim organizacijama na korištenje sa ili bez nadoknade, bez jasnog zakonskog osnova, transparentnosti u postupku, javnog konkursa, kriterijuma, jasnih procedura.

To se navodi u nacrtu Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele državne imovine u vlasništvu Crne Gore na korištenje nevladinim organizacijama, koji je koalicija NVO “Saradnjom do cilja” dostavila Vladi i Savjetu za razvoj nevladinih organizacija

“Ne postoji bilo kakva evidencija državne imovine koju koriste nevladine organizacije a upitno je i na koji način državne i lokalne institucije brinu o održavanju i namjeni imovine kojom gazduju u ime građana”, pojasnio je predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO Goran Đurović.

On je saopštio da se bez preciznih procedura koji bi ovaj proces učinili transparentnim pojačava mogućnost stvaranja klijentelističkih odnosa nevladinih organizacija i državne ili lokalne uprave.

“Dosadašnja praksa bila je uglavnom dodjela na korišćenje prostora za rad nevladinim organizacijama a u nekim slučajevima i opreme. Nedavno je Vlada odlučila da i zemljište u državnom vlasništvu besplatno ustupi, praktično pokloni, nevladinoj organizaciji bez bilo kakvih porcedura kojima se osigurava zaštita javnog interesa i sprečavaju moguće zloupotrebe”, saopštio je Đurović.

On je naveo da je namjera koalicije NVO da se pitanje dodjele ovog vida podrške radu NVO normativno uredi kako bi se dodatno podstakle nevladine organizacije na unapređenje svog rada ali i osigurala podrška za one organizacije koje aktivnostima koje sprovode opravdavaju svrhu svog postojanja dajući doprinos razvoju zajednice i zaštiti interesa građana.

“Vjerujemo da će ovaj dokument pomoći Vladi da usvoji u što skorijem roku Uredbu i time ispuni obavezu iz Strategije razvoja nevladinih organizacija 2014-2016. Rok za donošenje akta Vlade kojim će se utvrditi kriterijumi i postupak davanja prostora i imovine u državnom vlasništvu na korištenje NVO-ima, na osnovu Strategije razvoja NVO, istekao je u julu 2015. godine”, kazao je Đurović.

On je naveo da će koalicija NVO predložiti i lokalnim samoupravama da donesu slične dokumente kako bi ovo pitanje i na lokalnom nivou bilo riješeno na sistemski način.

“Važno je napomenuti da je, po našem mišljenju, potrebno izvršiti izmjene i dopune Zakona o državnoj imovini kako bi se stekao zakonski osnov za dodjelu državne imovine na korišćenje nevladinim organizacijama ali i stvorio osnov za donošenje Uredbe čiji smo nacrt pripremili”, saopštio je Đurović.

Bonus video: