USVOJENI POSLJEDNJEG DANA MINULE GODINE NA SJEDNICI SO KOLAŠIN

Glasali za planove u kojima ne znaju ni šta piše?

Dva značajna planska dokumenta odbornici u SO Kolašin nisu vidjeli prije sjednice
872 pregleda 1 komentar(a)
Biznis zona “Bakovići” u Kolašinu, Foto: Dragana Ščepanović
Biznis zona “Bakovići” u Kolašinu, Foto: Dragana Ščepanović

Lokalna studija lokacije (LSL) “Bakovići” i Detaljni urbanistički plan (DUP) “Sportska zona” usvojeni su posljednjeg dana minule godine na sjednici Skupštine opštine (SO) Kolašin, sazvanoj po hitnom postupku. To je bio, prema Zakonu o planiranu prostora i izgradnji objekata, krajnji rok da ti planski dokumenti budu usvojeni. Međutim, iz opozicije smatraju da je donošenje tih odluka nezakonito, jer je sjednica zakazana suprotno poslovniku, a odbornici nijesu pred sobom imali planove o kojima je trebalo da glasaju.

“Odluke donesene na sjednici mogu pasti pred sudovima, jer su od vitalnog značaja i vrlo su ozbiljne i osjetljive jer se tiču planskih dokumenata. Odbornici nijesu dobili potrebni materijal, pa nijesmo znali ni za šta treba da glasamo, nijesmo imali predlog plana. Predlagao sam da se sjednica ne održi, ali odbornici vladajuće koalicije su, ipak, pristali da glasaju za dokumente čiju sadržinu ne znaju“, kazao je “Vijestima” Vladimir Martinović iz Demokrata.

Kolege iz vladajuće kolicije su usvojile planove koje nijesu ni vidjeli. To je isto kao da smo glasali za budžet, a da nijesmo imali predlog pred sobom. Niko od odbornika nije znao šta ti planovi predviđaju, kaže Bojan Zeković iz SDP-a

Odbornici te, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratskog fronta (DF) zbog toga nijesu prisustvovali glasanju. Izrada ta dva urbanistička dokumenta započeta je davno, a iz lokalne vlasti kažu da će se njihovim usvajanjem riješiti mnogo krupnih problema, koji su do sada otežavali život građanima.

“LSL ‘Bakovići’ predstavlja planski dokument koji daje uslove i smjernice za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te je samim tim, usvajanje ovog planskog dokumenta od velikog značaja za opštinu Kolašin. DUP ‘Sportska zona’, između ostalog, obuhvata i naselje koje čini veliki broj bespravno izgrađenih objekata koji su uklopljeni u ovaj planski dokument, pa se njegovim usvajanjem stiču uslovi za sporovođenje legalizacije bespravno izgrađenih objekata i njihovo uvođenje u zakonita okvire”, istakao je predsjednik Opštine Milosav Bato Bulatović u obrazloženju za sazivanje sjednice SO.