Ministre, dosta je bilo sprdnje

Umjesto što je potrošen na cigarete, za taj novac jedan đak prvak je mogao da kupi knjige za školu. Dva studenta bi platila mjesečnu ishranu u domu za studente (imali bi po tri obroka). Jedno dijete bi za manje od tog iznosa čuvali u vrtiću i imalo bi dva obroka i jednu užinu pride....
75 pregleda 25 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.12.2015. 11:24h

Pušenje je u Crnoj Gori dobilo romantičnu dimenziju - zahvaljujući poetskom maniru ministra Petra Ivanovića.

Ministar je držeći svijeću “ljubavnim jadima” svog zaposlenog, postavio divnu, romantičnu pozorišnu scenografiju i tako, zanesen, zaboravio da upali reflektor i učini da 48 eura zablista na sceni, jasno i vidljivo i publici iz posljednjeg reda.

Sladunjavi miris “toscanelo” cigareta davno je izvjetrio, ali priča o tome ko je pušio o trošku države ostavlja gorak i težak ukus raskida sa stvarnošću.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja već osam mjeseci odbija da saopšti ko je zloupotrijebio karticu za gorivo tog resora i na cigarilose potrošio 48 eura.

Platna kartica Ministarstva ugašena je 28. marta, nakon što je njom plaćeno 48 eura za 10 kutija cigarilosa. To se vidi iz izvoda sa te platne kartice, u koju su “Vijesti” imale uvid. Zašto je kartica ugašena, ako je, kako tvrdi Ivanović, legalno korišćena, “Vijestima” nije objašnjeno u Ministarstvu.

U tom resoru tvrde da ne postoji ovlašćeno lice koje je raspolagalo karticom, već da su je, po potrebi, koristili svi službenici.

U izvodima se ne pominju imena službenika, ali se vidi da su karticom kupovane čokolade, vlažne maramice, dopune za mobilne telefone...

Čikao je ministar istraživačke novinare da se potrude i saznaju ko je potrošio državne pare, kao da su oni, poput njega, nekome “držali svijeću”. “Simpatična, emotivna priča”, kako je nazvao ministar, može da se pročita i iz drugog ugla - ako se svijeća drži iznad 48 eura i stvarne vrijednosti tog državnog novca.

Umjesto što je potrošen na cigarete, za taj novac jedan đak prvak je mogao da kupi knjige za školu.

Dva studenta bi platila mjesečnu ishranu u domu za studente (imali bi po tri obroka).

Jedno dijete bi za manje od tog iznosa čuvali u vrtiću i imalo bi dva obroka i jednu užinu pride.

Ako u narodnoj kuhinji za oko 1,5 eura spreme obrok u kojem siromašan čovjek dobije pola kilograma hljeba i kuvano jelo sa mesom, za novac potrošen na cigarilose moglo je da se nahrani 32 gladnih ljudi.

Dok se ministar maltene sprdao sa javnošću bagatelišući cifru od 48 eura koju je neko iz njegovog Ministarstva potrošio na aromatične cigare, trebalo se sjetiti da socijalna pomoć za jednog čovjeka iznosi 64,27 eura, za dvočlanu porodicu 77,19 eura, tročlanu 92,63 eura, četvoročlanu 109,37 eura, a za porodicu sa pet i više članova 122,19 eura.

Dok neko puši na račun države, dječiji dodatak je 19,27 eura, dijete koje je korisnik dodatka za njegu i pomoć dobija od države 25,93 eura, a mališani koji su korisnici invalidnine i bez roditeljskog staranja 32,19 eura.

Za novac koji je neko protivzakonito potrošio mogu da se kupe tri aparata za mjerenje krvnog pritiska ili tri aparata za mjerenje šećera u krvi ili jedan inhalator za djecu.

Za 16,82 eura srčani bolesnik može za mjesec dana da kupi kutiju lijeka “kardiopirin”, “presolol”, “controlac” (dvije kutije) i “cardogrel”. Dakle, za 48 eura skoro tri bolesnika mogu da kupe mjesečnu terapiju.

Jedna beba može da se hrani 40 dana, jer osam kutija dječije hrane košta 45,20 eura. Za 48 eura može da se kupi skoro 11 kilograma juneće plećke, više od 14 kilograma svinjske krmenadle, 22 kilograma pilećih bataka i preko 28 kilograma pilećih krilaca.

Za taj novac može da se kupi preko 252 kilograma kupusa, 106 kilograma jabuka, 98 kilograma crnog luka, i isto toliko šargarepe, 70 litara mlijeka, oko 137 kilograma brašna...

Devet i po fimova i sedam predstava

Novac koji je potrošen na aromatične cigarete dobro bi došao i onima koji vole pozorište. Karte za pozorišnu predstavu koštaju između 5 i 7 eura. Cijena karte za dječiju predstavu je 3 eura i za 48 eura može da uživa 16 djece.

Za 48 eura može da se kupi pet knjiga dobrih autora, da se u bioskopu odgleda devet i po filmova ili da se plati mjesečna TV pretplata sa svim kanalima.

Za taj novac voljenu osobu možete povesti na pristojnu večeru, kupiti joj skroman parfem ili ogroman buket cvijeća. Ili joj pokloniti - 10 kutija cigarilosa “toscanela”. Aroma caffe.

Bonus video: