Peraški vatrogasci ugasili veliki šumski požar na Crkvicama

Preme njegovim riječima, tek na proljeće kada ponovno krene vegetativni proces listopadnog drveća, u pravoj će se mjeri pokazati razmjere štete koju je vatra nanijela
56 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2015. 11:34h

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Bogoljub Brezić“ iz Perasta protekla tri dana borilo se sa velikim šumskim požarom koji je 25.decembra izbio u regionu Crkvica u zaleđu Boke Kotorske. Prema riječima predsjednika DVD Perast Krsta Žmukića, požar je u večernjim satima 26.decembra čak zaprijetio i dvijema kućama i pomoćnim objektima porodice Samardžić, ali su ih vatrogasci odbranili.

“Zvuči skoro nevjerovatno da je požar gašen i u kasnim večernjim satima tj. do 3 sata ujutro krajem decembra mjeseca, na nadmorskoj visini od skoro 1.200 metara i temperaturi od -8 stepeni Celzijusa. Na žalost, to je vjerovatno jedna od poslijedica globalnog otopljenja jer je trava i lišće u šumi izuzetno suvi, iako se radi o području sa najvećom proječnom godišnjom količinom padavina u Evropi. Bojimo se da će ovoga biti sve više ali neminovno je da je ljudski faktor izazvao i ove požare jer smo svjedočili proteklih dana da požari započinju na više lokacija udaljenim i po kilometar i po od dotadašnje linije požara.”- kazao je Žmukić dodajući da je na Crkvicama proteklih dana gorelo nekoliko stotina hiljada kvadrata šume.

Preme njegovim riječima, tek na proljeće kada ponovno krene vegetativni proces listopadnog drveća, u pravoj će se mjeri pokazati razmjere štete koju je vatra nanijela.

“Sa punom odgovornošću tvrdim da ovakvim neljudskim postupanjem pojedinaca uništavamo naše šume, a područje Crkvica i Krivošija su pluća Boke Kotorske.”- istakao je Žmukić dodajući da su peraški vatrogasci ugasili požar u večernjim satima 28.decembra, ali da strijepe da pojačana bura koja je juče počela da duva u Boki i koja će se po najavama meteorologa intenzivirati narednih dana, ponovno ne raspiri požarište.

On se zahvalio na saradnji kolegama iz Službe zaštite i spašavanja Opštine Kotor i njenom komandiru Maksimu Mandiću, kao i porodici Blagojević sa Crkvica koja im je pomogla u trodnevnoj akciji gašenja požara.

Galerija

Bonus video: