Studenti popili kafu: Hotel "Podgorica" proglasiti za kulturno dobro prvog reda

Ružica Draganić je u ime grupe saopštila da je hotel "Podgorica", koji je izgrađen 1967.godine, najznačajnije djelo Kane Radević za koje je dobila najznačajniju arhitektonsku nagradu na teritoriji bivše Jugoslavije - saveznu Borbinu nagradu za arhitekturu
688 pregleda 24 komentar(a)
projekat višespratnice (P+12), Dr. Arh. Sonja Radović Jelovac, Foto: Privatna arhiva
projekat višespratnice (P+12), Dr. Arh. Sonja Radović Jelovac, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.12.2015. 14:05h

Mlade arhitekte i članovi fejsbuk grupe “Kana / ko ako ne arhitekt?” zatražili su da se prekine gradnja nebodera pored hotela “Podgorica”, da se hotel proglasi za kulturno dobro prvog reda i da mu se u skladu sa tim odrede granice.

Oni su zatražili i da se Nacrt izmjena i dopuna DUP-a “Rekreativno - kulturna zona na obali rijeke -južni dio” iz novembra 2012. godine odmah stavi van snage.

Tim povodom se oko 60 -ak studenata Arhitektonskog fakulteta, nekoliko građana i predstavnika NVO sektora okupilo na terasi hotela “Podgorica”, kako bi “popili kafu u čast arhitektice Svetlane - Kane Radević”, koja je projektovala hotel.

OVDJE možete preuzeti Arhitektonski stav grupe “KANA / ko ako ne arhitekt?” povodom izgradnje nebodera uz hotel Podgorica >>>

Kompanija „Normal Tours”, vlasnika Žarka Burica je, kako je ranije saopšteno “Vijestima”, počela pripreme za izgradnju poslovne zgrade od 12 spratova pored hotela „Podgorica”.

“Vrijednost investicije je 5,7 miliona eura. Završetak radova je planiran za oktobar iduće godine, zgrada će imati 5.756,80 metara kvadratnih, odnosno 12 spratova”, saopšteno je iz kompanije.

Članovi grupe Vladimir Bojković, Jelena Rabrenović, Boris Radunović, dr Milica Vujošević, Ivan Rajković i Ružica Draganić su, u vidu manifesta, saopštili da je Radević jedini crnogorski arhitekta odlikovan saveznom Borbinom nagradom za arhitekturu, da je hotel “Podgorica” jedini objekat koji je dobio isto priznanje, da hotel nije kulturno dobro, pitajući “šta je, ako nije kulturno dobro”.

“ Da li to onda znači da je “kulturno loše”, koje je nagrađeno? Da li to znači da je hotel beznačajan?”, naveo je student Vladimir Bojković.

Ružica Draganić je u ime grupe saopštila da je hotel “Podgorica”, koji je izgrađen 1967.godine, najznačajnije djelo Kane Radević za koje je dobila najznačajniju arhitektonsku nagradu na teritoriji bivše Jugoslavije - saveznu Borbinu nagradu za arhitekturu.

Studentima i građanima na skupu podršku nijesu pružili profesori sa Arhitektonskog fakulteta. Podršku su im na svom zvaničnom sajtu dali iz Saveza arhitekata Crne Gore.

“Savez, kao strukovno udruženje, daje podršku povodom pokrenute peticije zbog napada na hotel “Podgorica” i izgradnju solitera uz sami objekat. Hotel je...remek djelo, kroz koje su se mogli naučiti svi postulati savremene i vrhunske arhitekture”, piše u poruci podrške iz Saveza arhitekata.

Iz Saveza arhitekata su apelovali na nadležne institucije i pojedince da se zapitaju o posljedicama koje će proizvesti “ovakav neplanirani nesklad u prostoru i da li je bilo druge lokacije za izgradnju ovakve građevine osim pored hotela “Podgorica”.

Podršku studentima pružio je i arhitekta u penziji Pavle Popović, istakavši da mu je žao zbog mladih arhitekata, jer njihovi profesori crtaju ove lokacije.

“Izmjene i dopune su postale manir kod nas...Ovdje se radi, što kažu Staropodgoričani na nogu od mosta, to je nedeozvoljivo...Ne možete da trpate objekte na mostovima, koji su najveće tekovine civilizacije. Imamo manir da prema svemu što je rađeno u kontinuitetu, odjednom dođe neko ko nema metodologiju pristupa tome”, kazao je on.

Član Građanskog pokreta otpora Miodrag Rašović je kazao da je došao da podrži mlade arhitekte koje su skupile hrabrost da pričaju o ovim temama, “što može značiti da bitka za hotel “Podgorica” nije izgubljena”.

Studenti će sjutra u osam časova na Arhitektonskom fakultetu održati prezentaciju filma o Kani Radević, nakon čega će uslijediti rasprava.

Đukić: Ovo je nasilje nad strukom

Arhitekta Ratko Đukić je kazao da je ovo za njega nasilje nad strukom, navodeći da ovakvi 'promašaji' nijesu rijetkost u Crnoj Gori u posljednjih 25 godina.

“Grad je izgubio fizionomiju, koja je prvobitno bila projektovana...Ovo je nasilje nad projektom koji je dobio nagradu. Politički gledano, sila Boga ne moli. To mi arhitekte, ne smijemo dozvoliti i smatram da nije kasno ovom čovjeku zabraniti ovo da radi, jer je ovo jedan “sulundar” koji se ne uklapa...”, kazao je Đukić.

On je kazao da će arhitekte predložiti da ovo pitanje 'ode' do Evropske unije.

Arhitekta Andrija Markuš je kazao da je Arhitektonski forum 2012. godine Upravi za zaštitu kulturnih dobara dostavio predlog da se hotel proglasi kulturnim dobrom, ali da uprkos tome što im je rok za izjašnjenje 90 dana, to do danas nijesu učinili.

Kompanija "Normal Tours", vlasnika Žarka Burića je, kako je ranije saopšteno "Vijestima", počela pripreme za izgradnju poslovne zgrade od 12 spratova pored hotela "Podgorica".

"Vrijednost investicije je 5,7 miliona eura. Završetak radova je planiran za oktobar iduće godine, zgrada će imati 5.756,80 metara kvadratnih, odnosno 12 spratova", saopšteno je iz kompanije.

Iz grupe građana #Građanski danas su saopštili da je gradnja nebodera još jedan korak ka uništenju arhitektonskog i kulturnog nasljeđa Podgorice.

Bonus video: