Pravda poznaje samo moćne

Poslije 11 godina pokušaja da dobije obeštećenje za očevinu, Nediću odbijena i ustavna žalba
228 pregleda 3 komentar(a)
Borislav Nedić, Foto: Boris Pejović
Borislav Nedić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.12.2015. 19:44h

Podgoričanin Borislav Nedić potražiće pravdu u Strazburu, gdje je podnio tužbu protiv države jer vjeruje da mu nije omogućila pravično suđenje. Prije mjesec dana on je izgubio sudski postupak dug 11 godina, kojim je tražio naknadu za oduzetu imovionu u Beranama.

Ustavni sud je odbio i njegovu ustavnu žalbu, čime je ostao bez naknade za 3.000 kvadrata koji su se vodili na njegovog pokojnog oca, a koji su ostali u vlasništvu Opštine. Da kuriozitet bude veći, Nedić je pred penzijom koju je stekao radeći u pravusuđu. Već 30 godina on je službenik Tužilaštva.

“Dana 30.marta 2004. Osnovnom sudu u Beranama podnio sam predlog za isplatu naknade za eksproprijaciju zemljišta. Ono je oduzeto mom ocu rješenjem opštine, koje mu međutim nikada nije uručeno, niti je postalo pravosnažno i izvršno,pa time nije ni postupano po njemu,” navodi Nedić.

Premet je dodijeljen sudiji Osnovnog suda u Beranama Zorici Marsenić, koja 2005. presudila u korist Nedića, ali je po žalbi Opštine Viši sud u Bijelom Polju poništio njenu odluku. “Žalbu je u ime Opštine zastupao Aleksandar Ćulafić, suprug sudije Višeg suda Jadranke Ćulafić, koja je bila izvjestilac u u predmetu. Žalio sam se predsjedniku Višeg suda Gavrilu Čabarkapi, kome sam ukazao da Jadranka Ćulafić kao supruga nije mogla biti izvjestilac u predmetu jer Opštinu zastupao njen suprug, da je to sukob interesa. Na to mi je predsjednik Čabarkapa odgovorio da je to promaklo sudu, da je greška i da će se potruditi da se više ne dešava”, navodi sagovornik. Nakon novog suđenja pred beranskim Osnovnim sudom, gdje su, kako tvrdi, ročišta bila duga i puna pokušaja sudije da njegov predmer odbije, 2006. postupak je prekinut.

”Sudija se pozvala na činjenicu da uporedo vodim dva postupka o istoj pravnoj stvari, jedan pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje, a drugi pred sudom. Ukazao sam joj da rješenje o izuzimanju poslije 1968, kao što je bio moj slučaj, ne potpada pod nadležnost Komisije već suda, što ona nije htjela da uvaži. To rješenje joj je poslije Viši sud u Bijelom Polju ukinuo,” priča Nedić. Dvije godine kasnije sudija je presudila u njegovu korist, ali se Opština žalila i Viši sud je zahtjev Nedića odbio zbog zastare. On tvrdi da je ključ čitavog postupka rješenje kojim je njegovom ocu oduzeta imovina, a koje mu nikada nije uručeno. Zato i nije moglo doći do zastare predmeta. ”Ja sam na sudu dokazao da rješenje nije nikad dostavljeno i da zastare ne može biti”, kaže on.

U Odsjeku Državnog arhiva u Beranama postoji originalni dokument, koji, kako su se “Vijesti” uvjerile potvrđuje da je zemljište u vrijeme oduzimanja bilo vlasništvo Nedićevog oca. Nedić je zatim Vrhovnom sudu uložio zahtjev za reviziju postupka, koji je prihvaćen pa je postupak otvoren i ponovo je presuđeno u njegovu korist.

Zastupnik Opštine je potom tražio da se predlog za izvršenje presude ne primi u Osnovni sud, dok Vrhovni sud ne odluči po njihovom zahtjevu za reviziju. Iako revizija ne odlaže izvršenje pravosnažne presude, Nedić ima saznanja da je sudija Marsenić naredila da se njegov predlog ne primi. On se zato žalio predsjedniku Osnovnog suda u Beranama Draganu Dašiću, kome se, kaže,“ požalio i priprijetio da će zvati medije da vide šta se radi u sudu“.

„Primili su predlog za izvršenje, ali nisu stavili klauzulu izvršnosti, pa je sudija Popović odbila da ga izvrši,“ rekao je sagovornik, vjerujući da je sve to bilo planirano da bi se dobilo na vremenu do odluke Vrhovnog suda o reviziji.

U Vrhovnom sudu nijesu željeli da komentarišu pritužbe koje je Nedić imao na račun sudija i o čemu je obavijestio Vesnu Medenicu.

„U pravnoj stvari Borisava Nedića Vrhovni sud, u vijeću od pet sudija, donio je rješenje kojim se revizija odbija kao neosnovana, zbog čega konkrentnu pravnu stvar i odluku predsjednica ne može komentarisati,“ piše u odgovoru iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda.

Takođe se navodi da je Nediću odlukom istog suda 2011.zbog povrede prava suđenja u razumnom roku dosuđena novčana naknada od 1.000 eura i sudski troškovi od 20 eura.

“Sve prijave protiv sudija se odbacuju”

Nedić je podnosio pritužbe na rad sudija , a spremio je i krivičnu prijavu. Međutim,jedan tužilac, čije ime neće da saopšti, savjetovao ga je da se time uzalud ne bavi.”Rekao mi je da prijavu ne podnosim jer se sve krivične prijave protiv sudija odbacuju. Ja sam zatim kopiju prijave 2013. podnio Sudskom savjetu na uvid ali oni su odbili sa obrazloženjem da to nije za njih već za policiju,”navodi sagovornik.

Medenica tražila objašnjenje od predsjednika Osnovnog suda

Nedić je tražio prijem kod predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koja je pozvala predsednika Osnovnog suda u Beranama Dragana Dašića i tražila objašnjenje zašto predlog za izvršenje nije primljen. “Isti joj je odgovorio da ja treba da znam koga sam tužio i da ne može to tako. Ona mu je rekla da je ne interesuje ko je tužen nego da li je postupano po zakonu”, prenosi Nedić. Dva sata kasnije, kaže, zvali su ga iz beranskog Osnovnog suda da dođe. ”Izvršna sudija Popović stavlja klauzulu izvršnosti na moj predmet, ali da bi pokrila sebe falsifikuje datum izvršenja, nakon čega je moj predlog odbila kao prevremen”, naveo je sagovornik.

Bonus video: