Inspekcija da utvrdi da li Željezara truje grad

Slike koje podsjećaju na vrijeme kada je Željezara trovala grad
51 pregleda 2 komentar(a)
Željezara, Foto: DMEN
Željezara, Foto: DMEN
Ažurirano: 27.12.2015. 07:38h

Društvo mladih ekologa Nikšića (DMEN) zatražilo je da se u nikšićkoj Željezari hitno izvrši inspekcijski nadzor jer se posljednjih dana iz fabrike širi gusti dim.

Prema informacijama, koje su dobili od glavne ekološke inspektorke Veselinke Zarubice, CETI će danas vršiti empirijska mjerenja u glavnom željezarinom pogonu, Čeličani.

“Ovih dana smo svjedoci neprijatne slike iznad Čeličane koja podsjeća na vrijeme kada je Željezara trovala grad. Stanje u kojem smo zatekli nebo iznad Željezare nas upućuje na sumnju da se topljenje ponovo obavlja po starom sistemu bez otprašivača i sa emisijom štetnih materija direktno u atmosferu“, istakli su iz DMEN-a.

Oni su podsjetili da se novi vlasnik Željezare, turska firma Toščelik, obavezala da će u jačanje standarda zaštite životne sredine krenuti od sistema za otprašivanje.

“Ovih dana smo svjedoci da ni njega nijesu standardizovali a kamoli otpočeli brigu o druga dva segmenta životne sredine. Intenzivna proizvodnja mora biti praćena ispunjenjem standarda zdrave životne sredine i vođenjem brige o zdravlju građana, a ne zanemarivanjem svega kako bi se ostvario što veći profit“, upozorili su nikšićki ekolozi.

Proizvodnja u Željezari, koju je Toščelik kupio sredinom 2012. godine, trenutno se odvija na jednoj elektrolučnoj peći, a tokom njenog rada dolazi do primarne i sekundarne emisije gasova.

Izvještaj ekološke inspekcije od jula ove godine pokazuje da su srednje polučasovne vrijednosti ukupnih PAH i specifičnih elemenata bile ispod propisanih graničnih vrijednosti, dok je vrijednost praškastih materija bila iznad propisanih graničnih vrijednosti emisije, ali ispod dozvoljenog prekoračenja.

Nakon izvršenih mjerenja, ekološka inspekcija je donijela rješenje da se pronađu i realizuju mjere koje bi dovele do smanjenja koncentracije praškastih materija, a iz Toščelika su obavijestili inspekciju da su izvršili zamjenu filtera, uradili proces preventivnog održavanja sistema i poslali zahtjev CETI-ju da izvrši nova mjerenja.

Ekolozi, čija reakcija je naišla na podršku građana kao i pojedinih NVO, najavili su da će čim dobiju rezultate današnjeg mjerenja obavijestiti javnost. Poručili su da će i dalje pratiti stanje na terenu i u skladu sa potrebom preduzimati aktivnosti kako bi se pomenuti problem riješio.

Bonus video: