Nikšić: Organizovana panel diskusija na temu upravljanja zelenim otpadom

U Nikšiću, program praktične obuke kompostiranja sprovodi se u osnovnim školama “Olga Golović” i “Dušan Bojović”
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2015. 13:29h

Opština Nikšić, u saradnji sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori i NVO „Eko centar Delfin“, organizovala je panel diskusiju na temu “Održivo upravljanje zelenim otpadom-kompostiranje”.

Cilj panel diskusije je, kako je kazala Ljilja Radunović, izvršna direktorica „Eko centar Delfin“, da se građani upoznaju sa procesom kompostiranja kako bi se povećala svijest o značaju očuvanja životne sredine kroz selektivno prikupljanje i odlaganje otpada i valorizaciju biootpada kroz kompostiranje.

“Zeleni otpad u ukupnoj količini sakupljenog otpada u Crnoj Gori čini oko pet odsto što je značajno sa aspekta odvoženja, deponovanja troškova koja imaju komunalna preduzeća, a u suštini dobijamo i 100 odsto reciklažu jedne vrste otpada, prvi put u Crnoj Gori, jer ovo sve drugo nije reciklaža, već samo plasman tržišno interesantnih sirovina zainteresovanom tržištu“, kazala je Radunović.

U Crnoj Gori još uvijek nema industrije za reciklažu, a najjednostavniji, najbrži i najjeftiniji način je kompostiranje zelenog otpada.

Projekat “Održivo upravljanje zelenim otpadom-kompostiranje”, “Eko centar Delfin” i misija OEBS-a realizuju od aprila 2014.godine. Prve godine bila su obuhvaćena sa četiri komunalna preduzeća, u Kotoru, Tivtu, Budvi, Herceg Novom, da bi se ove godine ideja kompostiranja proširila i na opštine centralne i sjeverne regije Crne Gore.

„Programom edukacije obuhvaćeno je 18 odsto škola u Crnoj Gori, riječ je o 30 osnovnih i srednjih škola. U tim školama smo održali radionice, uručili im kompostere od 600 litara zapremine, uz praktičnu obuku za sprovođenje proizvodnog procesa kompostiranja. Za ove dvije godine imamo dvije tone proizvedenog komposta u školama, te su škole počele sa kompostiranjem prije države“, kazala je Radunović.

U Nikšiću, program praktične obuke kompostiranja sprovodi se u osnovnim školama “Olga Golović” i “Dušan Bojović”.

Prva kompostana u Crnoj Gori počeće sa radom u februaru naredne godine u Kotoru, a Radunović ističe da kompostiranje ima i ekološke i ekonomske benefite.

„Mi u suštini nijesmo izmislili ništa novo. Ovo priroda već sama radi vjekovima, i ovo je jedan organizovan način da se prirodi vrati ono što joj pripada, da bismo obezbijedili kvalitetno zemljište za uzgoj kvalitetnih biljaka koje se u tom lancu ishrane opet na kraju pozitivno odražava na život građana“, istakla je Radunović.

Da su panel diskusije urodile plodom primjer su opštine Berane i Bar koje, prema riječima Radunović, već razmišljaju o procesu kompostiranja, što im je, kako je i kazala, bio cilj.

„U Baru je poseban problem rezidbeni materijal od ogromnih količina maslina koji je kontaminiran različitim pesticidima, što je potpuno normalno da bi se zaštitila ta kultura. Dobili smo informaciju da je Opština prepoznala interes i da će oni uskoro da obezbijede sredstva i mehanizaciju za dekontaminaciju rezidbenog materijala da bi se on mogao kompostirati“, kazala je izvršna direktorica „Eko centra Delfin“.

I Opština Berane je pokazala interesovanje za proces kompostiranja, a s obzirom na blizinu okolnih opština, postojala bi mogućnost formiranja regionalne kompostane.

„Cilj nam je da što više komunalnih preduzeća i opština krenu da razmišljaju o kompostiiranju i krenu u realizaciju projekta, posebno na regionalnom nivou. Mi bi im pomogli da ih uputimo kroz koje fondove mogu da dobiju potrebna sredstva“, kazala je Radunović.

Galerija

Bonus video: