SPC ispraznila kasu Opštine Budva: Uzeli svih 530.000 duga

SPC je blokirala račun Opštine Budva prije dvije sedmice zbog potraživanja
0 komentar(a)
Amfilohije, Protest DF, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Protest DF, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.12.2015. 06:45h

Srpska pravoslavna crkva ispraznila je kasu Opštne Budva, skinuvši sa računa svih 530.000 eura potraživanja.

Toliko je metropola turizma dugovala SPC za izuzetu zemlju od prije dvije i po decenije na današnjoj gradskoj zaobilaznici.

SPC je blokirala račun prije dvije sedmice, nakon što je advokat SPC, kako su saopštili iz Mitropolije, dva i po mjeseca pokušavao da dođe do rukovodstva Opštine i dogovori način isplate duga.

Iz Opštine su, međutim, to demantovali, saopštivši da su potpuno iznenađeni da crkva uoči Nove godine, kada se radnicima duguju praktično tri zarade, blokira račun...

Gradonačelnik Budve Srđa Popović, koji je potez SPC ranije ocijenio nehrišćanskim, uzdao se u dogovor sa mitropolitom Amfilohijem, kako bi se blokada “skinula“, ali do toga, po svemu sudeći, nije došlo. “Mitropolija je naplatila sva svoja potraživanja, tako da Opština nije više blokirana“, rečeno je juče “Vijestima“ u lokalnoj upravi.

Ipak, kasa Opštine je sada praktično prazna, a slabiji priliv novca uoči Nove godine i obaveze lokalne uprave oko organizovanja javne novogodišnje proslave, zbog toga se odvijaju usporeno.

Dug Opštine nastao je prije četvrt vijeka, kada su tadašnje gradske vlasti izuzele crkvenu zemlju za gradnju zaobilaznice.

Ta zemlja, međutim, nikada nije plaćena, pa je crkva presavila tabak.

Dugogodišnji sudski spor Mitropolija je riješila u svoju korist, kada je sud u Kotoru presudio da zemlja udaljena gotovo dva kilometra od obale, a koja se nalazi u okviru kompleksa crkve Svete Petke, vrijedi nevjerovatnih 560 eura po kvadratu.

Time je bilo obračunato da Opština mora da plati nevjerovatnih 2,6 miliona eura za 4.600 kvadrata.

Uslijedila je žalba Opštine, koja je i uvažena, a dug smanjen na 1,5 miliona eura.

Vlast provjerava da li je SPC dužna za komunalije

Prema saznanjima “Vijesti”, pod lupom nove gradske uprave je način na koji su plaćene komunalije za gradnju stambenih zgrada, hotela i ostalih komercijalnih objekata na crkvenoj imovini na teritoriji Budve. Navodno, nadležni će da provjere da li je i koliko crkva ostala dužna Opštini kada je upravo na zemljištu kod crkve Svete Petke izgradila kompleks zgrada i hotel “Podostrog”.

Opština je godinama blagonaklono gledala na graditeljske poduhvate SPC, jednog od najvećih zemljoposjednika u Budvi, što je nedavno saopštio i Popović.

Bonus video: