Djevojčica Zvezdana čitaoce zasmijava šaljivim pjesmama

Osim što ima odličan uspjeh u školi, Zvezdana trenira i odbojku. Nije joj bilo teško da uskladi školske obaveze sa sportskim
103 pregleda 0 komentar(a)
Zvezdana Gojković, Foto: Luka Zeković
Zvezdana Gojković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.12.2015. 20:34h

Zvezdana Gojković, učenica devetog razreda Osnovne škole „Oktoih“ na Zabjelu priprema svoju prvu zbirku pjesama „Dobar dan kućo“.

U zbirci će biti objavljeno pedesetak pjesama, a biće izdata početkom naredne godine. Zvezdana je svoju prvu pjesmu, „Volim“ napisala već sa pet godina, a talenat je naslijedila od roditelja, koji imaju običaj da razgovaraju u stihovima. Oni su je uvijek podržavali i sakupljali njene pjesma, a sada ih već ima dovoljno za objavljivanje zbirke.

„Moje pjesme su većinom šaljivog karaktera i uglavnom su o životinjama. Volim kada se drugi smiju mojim šaljivim pjesmama“, kazala je Zvezdana.

Zvezdana je samo u toku ove školske godine osvojila 11 nagrada na takmičenjima i festivalima u zemlji i regionu.

„Najdraža mi je nagrada za najduhovitiju pjesmu na Drugom međunarodnom Šantićevom festivalu u Mostaru. To je, u stvari, bila prva nagrada ove školske godine. Ona mi je ulila samopouzdanje, bila podstrek da dalje pišem i poslije nje su se nizale ostale nagrade“, rekla je Zvezdana.

Posebno se raduje takmičenjima, jer na njima ima priliku da upozna velike pjesnike koji su njeni uzori. Tako je i upoznala Moša Odalovića i Toda Nikoletića.

Osim što ima odličan uspjeh u školi, Zvezdana trenira i odbojku. Nije joj bilo teško da uskladi školske obaveze sa sportskim.

„To sam radila iz ljubavi, a bitno je da se dobro organizujemo. Dan je dug i sve može da se stigne“, ističe Zvezdana.

Među brojnim nagradama izdvaja prvo mjesto na konkursu Pošte Crne Gore za najljepše pismo, na temu „Svijet u kojem želim da rastem“. Organizacija Svjetskog poštanskog saveza uvrstila je pismo u deset najboljih i prevedeno je na engleski jezik. Zvezdana je prva u Crnoj Gori koja je dobila takvo priznanje.

Direktor Osnovne škole „Oktoih“, Vukić Konjević ima samo riječi hvale za Zvezdanu.

„Nikada, za 25 godina rada nismo imali đaka koji je postigao ovakav uspjeh u literarnom stvaralaštvu. Zvezdana je zaista izvanredna“, naglasio je Konjević.

Bonus video: