SNP: Andrijevica nije valorizovala prirodno bogastvo u korist svojih građana

"Istina je izgleda da će korist imati samo povlašćeni pojedinci", zaključeno je u saopštenju
1 komentar(a)
SNP logo, Foto: Printscreen
SNP logo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 23.12.2015. 13:09h

Iako raspolaže izuzetnim hidropotencijalom na svojoj teritoriji, opština Andrijevica, kao i većina opština na sjeveru, nije valorizovala to prirodno bogastvo u korist svojih građana, kazali su iz OO SNP Andrijevica.

"Izgradnja minielaktrana na pojedinim vodoizvorištima na teritoriji Opštine za sada nije dala obećane rezultate i građani s pravom reaguju smatrajući da su prevareni, jer osim devastacije prostora i lošijeg snadbijevanja električnom energijom, drugih benefita nemaju", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da imajući u vidu i činjenicu da sve redovne platiše kroz plaćanje računa za utrošenu električnu energiju učestvuju u finansiranju podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ispada da sem toga što nemaju koristi imaju samo štetu u kojoj učestvuju sopstvenim sredstvima, a korist imaju samo koncesionari koji su sklopili ugovor sa Vladom Crne Gore.

"Ovdje se ne može zanemariti ni „doprinos“ opštinskog rukovodstva koje nije našlo za shodno da lokalno stanovništvo upozna i konsultuje oko imovine i svih aktivnosti vezanih za izgradnju mini elektrana i koristi koju će imati od toga. Zato je i opravdana reakcija građana i sumnja u priče iz lokalne samouprave da će imati samo koristi. Istina je izgleda da će korist imati samo povlašćeni pojedinci", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: