Đačić: Hitno riješiti problem aerozagađenja u Pljevljima

Prvi čovjek grada je kazao da se zainteresovane strane za rješavanje ovog problema razlikuju u samom pristupu, motivima, modelima i načinu njegovog rješavanja
0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: DPS
Mirko Đačić, Foto: DPS
Ažurirano: 23.12.2015. 12:36h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić izjavio je da se hitno mora rješavati problem aerozagađenja u tom gradu, te da se u tom cilju mora postići najveći stepen jedinstva građana, Vlade, lokalne uprave, političkih partija i nevladinih organizacija.

On je kazao da se taj posao mora riješiti na kvalitetan i trajan način uz aktivno učešće struke i nauke, izgradnjom nove mini toplane snage 15-20 megavata i toplifikacijom grada kao ključnim projektima koji će doprinijeti kvalitetnijem i čistijem vazduhu u Pljevljima i komfornijem životu svih građana.

„Problema je mnogo, ali počeli smo da ih rješavamo jedan po jedan. Prvi put, posmatrano decenijama unazad, imamo aktivnosti u cilju smanjenja koncentracije štetnih materija u vazduhu nastalih usled loženja uglja. Distribucija peleta i briketa građanima po subvencioniranim cijenama za šta je Vlada opredijelila 417.500 eura počeće već sjutra. Izvedeni su i sanacioni zahvati na kotlarnici u Skerlićevoj ulici, radimo na projektnom zadatku mini toplane u cilju njene izgradnje i izmještanja kotlarnice iz samog centra grada. U drugom bloku TE Pljevlja predviđen je izvor toplotne energije za snabdijevanje grada“, naveo je Đačić u saopštenju, kojim se oglasio dan nakon održanog građanskog protesta zbog zagađenja životne sredine.

Prvi čovjek grada je kazao da se zainteresovane strane za rješavanje ovog problema razlikuju u samom pristupu, motivima, modelima i načinu njegovog rješavanja.

„Nije razlog te različitosti postojanje više kvalitetnih rješenja, jer postoji samo jedno, a to je toplifikacija grada, već motivacija pojedinaca i pojedinih društvenih grupacija da se na muci građana Pljevalja što bolje pozicioniraju. Da se lično okoriste, da se okoristi partija kojoj pripadaju ili NVO koju predstavljaju. Sramne su i maliciozne poruke koje su se mogle pročitati u nekim medijima da zbog malog odziva na jučerašnjem protestu Pljevljaci ne zaslužuju bolje. Proteklih 17 godina dok ste, umjesto da vršite vlast u ime građana, vladali Pljevljima i Pljevljacima niste organizovali nijedan sličan protest. Ni u cilju zaštite vazduha, ni u cilju zaštite zemljišta ili voda. A decenijama unazad svi ti ključni elementi životne sredine na široj teritoriji urbanog dijela Pljevalja su ugroženi. Znaju to svi građani isto kao što su uvidjeli i kao što znaju šta se krije iza vaše, nakon izgubljene lokalne vlasti naprečac iskazane brige za kvalitet vazduha. Pljevljaci gospodo zaslužuju najbolje“, rekao je Đačić.

Pljevljaci, istakao je on zaslužuju kvalitetno i kontinuirano vodosnabdijevanje, opremljene i uređene javne objekte, škole, vrtiće, stadion i dvoranu, Dom kulture, uređene i sadržajne javne površine, dječija igrališta i parkove, savremene i moderne ulice i javnu rasvjetu, uređenu komunalnu i vodovodnu infrastrukturu, kvalitetan i čist vazduh.

„Zaslužuju sve ovo za šta ste ih svojim nečinjenjem dok ste bili vlast u proteklih 17 godina uskratili“, poručio je Đačić svojim političkim neistomišljenicima.

Bonus video: