Vojvodić: UCG će težiti modelu studiranja 3+2+3

Vojvodić je najavila a da će u dogledno vrijeme biti nabavljen softver specijalizovan za otkrivanje plagijata
0 komentar(a)
Institut Konfucije, Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Institut Konfucije, Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2015. 18:21h

Univerzitet Crne Gore (UCG) u fazi je dovršetka finansijske konsolidacije, a nakon finansijskog kolapsa, višegodišnjih dugovanja i upravljačke krize izmirene su obaveze prema zaposlenim, saopštio je rektorski tim UCG.

Rektorka Radila Vojvodić kazala je da su u presjeku rada za nešto više od godinu, zadovoljni učinjenim, navodeći da svakodnevan posvećen rad, entuzijazam i kreativnost donose dobre rezultate.

Ona je ukazala da je njihov najvažniji zadatak u ovom mandatu međunarodna reakreditacija UCG 2017.godine, za koju moraju biti spremni i sve elaborate predati u maju naredne godine, i ponovila stav da će UCG težiti modelu 3+2+3 godine studiranja.

Vojvodić je kazala da su u saradnji sa Vladom dugovi na ime poreza i doprinosa izmireni najvećim dijelom, a da je u toku pregovaranje o kompenzaciji na ime stambenog fonda-imovine UCG kako bi se dugovanja sasvim izmirila.

Upitana koliko je dio duga za izmirenje ostao po osnovu poreza i doprinosa, ona je navela da je to predmet poravnjanja UCG i Poreske uprave i da je pretpostavka da se radi o više od dva miliona eura.“To je poslednji dio duga koji po tom osnovu UCG treba da izmiri.“

Ona je dodala da od kada je na čelu nova uprava UCG, ta obrazovna institucija redovo izmiruje dugovanja a da je ostatak duga ostao od prethodne uprave.

„Načinili smo polumilionsku uštedu koju je Univerzitet postigao sistemom nove raspodjele sredstava i uštede na angažovanju nastavnika izvan UCG, i podmlađivanjem kadra. Ova sredstva možemo razvojno usmjeriti jer zahvaljujući novom budžetu, oko dva miliona eura većem, više nijesmo ugroženi u isplati zarada“, kazala je Vojvodić.

Ona je rekla da podaci pokazuju da se sistematičnim radom može bolje upravljati Univerzitetom i sa postojeći finansijama.

„Sadašnji budžet dovoljan je za ono što zaokružuje zarade. Naravno uvijek nam nedostje razvojnih milion, kakav god bio budžet.Proces razvoja je neprestan i uvijek traži više“, dodala je Vojvodić.

Upitana da li će se školarine povećavati ona je kazala da se zalaže da ih ne bude, navodeći da su na velikom broju državnih univerziteta u regionu master i doktorske studije budžetske.

Upitana da li će UCG tražiti da država finasira studiranje tih stepena obrazovanja, Vojvodić je odgovorila da se ide ka tome da se dođe do dobrog dokumenta za akreditaciju. „A onda, kad možete da iza nečeg stojite odgovorno, onda imate pravo na takve predloge“.

Na konferenciji je ponovljen stav da uprava UCG smatra da je ispravan model studiranja 3+2+3 godine studije i da njemu treba težiti.

Vojvodić kazala da je postojući model studiranja u Crnoj Gori, po sistemu 3+1+1+3 godine studija, pokazao slabosti i da u tom obliku nije zabilježen u državama EU.

Ona je poručila da je UCG intenzivno krenuo u reformu modela studiranja, jer se mora uskladiti sa evropskim sistemom visokog obrazovanja u kom je dominantan model tri ciklusa studiranja.

„Model koji predlažemo 3+2+3 dominantan je u evropskim univerzitetima.UCG je reformama iz 2004.godine ustanovio nepostojeći model, koji nije prepoznatljiv ni u regionu ni u evropskom prostoru studiranja“, kazala je rektorka.

Prorektor za nastavu Predrag Stanišić kazao je da moraju biti razvijena sva tri bolonjska nivoa obrazovanja.

„Postoje ta tri sprata, a kod nas suštinski sprat i po. Taj specijalistički stepen i bečelor su sprat i po, a master studije skoro ne posoje. Veoma je mali broj studenata na master nivou, i užasno je mali broj studenata na doktorskom nivou “, ukazao je on, navodeći da se to mora promijeniti.

Stanišić je kazao da je suština težiti da većina studenata studira pet godina, i kazao da je na 90 odsto studisjkih programa u Evropi sistem 3+2+3.

„Sistem koji se ovdje propagira 4+1 je u suštini ostanak na staro. Studije od jedne godine su kratke i nisu kvalitetne, jer pola godine odlazi na izradu specijalističkog ili magistarskog rada, a ostaje jedna semestar da se polože ispiti. To nije dovoljno da se zaokruži znanje“, smatra on.

Stanišić je dodao da otpori kod profesora za novi model studiranja postoje zbog finansiranja njihovih zarada, navodeći da nema razloga za tim jer će kolektivnim ugovorom biti zaštićeni, tako što će u njihove zarade ulaziti časovi na svim nivoima i tipovima studija.

Govoreći o međunarodnoj saradnji Vojvodić je kazala da je više od 30 evropskih univerziteta dostupno studentima i osoblju UCG za učešće u programima mobilnosti, jer je Univerzitet partner u programu Erasmus plus.

„U studijskoj 2015/6 godini imamo primjetan rast mobilnosti-za sada, 76 naših studenata i 12 nastavnika odlaze na univerzitete EU, a dolazi nam 26 studenata i 27 nastavnika, uz očekivani dodatni porast mobilnosti za ljetnji semestar“, saopštila je ona.

Vojvodić je najavila a da će u dogledno vrijeme biti nabavljen softver specijalizovan za otkrivanje plagijata.

Ona je najavila da će uskoro početi rekonstrukcija zgrade Tehničkih fakulteta, što će, kako je navela, biti najveća građevinska i arhitektonska intervencija od izgradnje objekta.

Upitani kako se na UCG bore sa savremenim tehnikama u prepisivačkim metodama studenatam i da li je bilo isključenja sa studija po to osnovu, predstavnici UCG saopštili su da je odredbama novog Statuta dekanima data sloboda da naprave drastičnije mjere nego ranije.

„To nesporno jeste problem, ali u usvojenim dokumentima usvojen je i Etički kodeks. Postoje postupci, ne pristupaju sve univerzitetske jedinice istim intenzitetom tim mjerama, ali na nekim, tipično onim sa većim brojem studenata imamo redovno postupke protiv studenata koji su varači na ispitima“, dodoa je Stanišić.

On je rekao da se propisuju kazne i dešavaju udaljenja sa fakulteta u trajanju od nekoliko mjeseci.

Na konferenciji je saopšteno da je usvajanjem novih 12 dokumenata obnovljen legislativni okvir, da su kreirane baze podataka i web aplikacija koja objedinjuje podatke o zaposlenom akademskom osoblju, da su definisani ishodi učenja i formira naučni odbor.

Iz UCG su podsjetili da je došlo do najkrupnijih unutrašnjih promjena Univerziteta od njegovog osnivanja, jer je pet univerzitetskih jedinica obuhvaćeno statusnom reorganizacijom, da je formiran Centar za doktorske studije, da je osnovan Institut Konfucije i Sportski i kulturni centar.

Bonus video: