"Sveci posljednjih dana" donirali Crvenom krstu 300 invalidskih kolica

"Donaciju će u ime LDS-a uručiti Alan i Kristin Tejlor, dok će donaciju u ime Crvenog krsta Crne Gore primiti Jelena Dubak, generalna sekretarka organizacije
0 komentar(a)
invalidska kolica, Foto: Shutterstock
invalidska kolica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2015. 09:25h

Crvenom krstu Crne Gore je ovih dana stigla pošiljka od 300 invalidskih kolica, koja su donacija LDS Charities – dobrotvorne američke organizacije Svetaca posljednjih dana, saopšteno je iz Crvenog krsta.

Zvanično uručivanje donacije, organizovaće se na magacinu Crvenog krsta Crne Gore,Cijevna bb (pored Kalije), u četvrtak, 24. decembra 2015. godine u 11 sati.

"Donaciju će u ime LDS-a uručiti Alan i Kristin Tejlor, dok će donaciju u ime Crvenog krsta Crne Gore primiti Jelena Dubak, generalna sekretarka organizacije. Crveni krst Crne Gore je prije tri godine započeo saradnju sa organizacijom LDS Charities, koja finansira različite projekte za pomoć i razvoj u 173 države. LDS, uglavnom vođena volonterima, radi samostalno ili u saradnji sa drugim dobrotvornim ustanovama i vladinim organizacijama. Humanitarni radnici organizuju projekte širom Balkana donirajući invalidska kolica, obezbjeđujući novac i sredstva ugroženim područjima i sarađujući sa Crvenim krstom i drugim organizacijama. Bračni parovi, članovi organizacije LDS, dobrovoljno i o svom trošku provode u prosjeku 18 mjeseci u zemlji realizujući različite projekte, koristeći novčana sredstva koja su donirali članovi crkve", kazali su iz Crvenog krsta.

U saopštenju se dodaje da se do sada saradnja sa Crvenim krstom Crne Gore ogledala kroz pružanje podrške romskoj populaciji na Koniku, donaciju tokom vanrednog stanja (sniježne nepogode), uređivanje Kluba za stare u Plavu, kao i projekat obezbjeđivanja invalidskih kolica i ostalih pomagala.

"Crveni krst Crne Gore je prethodno dobio tri pošiljke invalidskih kolica (jedna pošiljka tokom 2013, i dvije tokom 2014. godine), sa ukupno 865 komada, što sa ovom posljednjom pošiljkom iznosi 1165 kolica i ostalih pomagala. Ukupna vrijednost svih primljenih pošiljki iznosi oko 130 000 američkih dolara. Do sada je ukupno podijeljeno preko 700 invalidskih kolica širom Crne Gore. Invalidska kolica i pomagala su dostupna svim pojedincima u Crnoj Gori kojima je neophodna takva vrsta podrške, i to putem opštinskih organizacija Crvenog krsta. Naime, sve organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori imaju po najmanje jednog predstavnika koji je obučen da odradi precizna mjerenja i prilagodi kolica pojedinačnom korisniku. Na taj način, sve osobe kojima su potrebna invalidska kolica u prilici su da dobiiju kolica koja odgovaraju njihovom stanju. Svim korisnicima su na raspolaganju dvije vrste kolica – standardna, koja su uglavnom namijenjena za kućnu upotrebu, kao i rough rider koja su namijenjena aktivnijim osobama koje dosta vremena provode vani. Takođe, tokom naredne godine će se sprovesti treća obuka za prilagođavanje invalidskih kolica za volontere opštinskih organizacija Crvenog krsta, kako bi svaka organizacija imala dovoljan broj obučenih volontera za rad sa korisnicima", piše u saopštenju Crvenog krsta.

Bonus video: