Otvorena "Igračkoteka" u Podgorica: Besplatno iznajmite igračku

Namjera Udruženja je da korisnici biblioteke igračaka budu prvenstveno djeca iz socijalno ugroženih porodica, čiji roditelji ne mogu priuštiti ovaj tip igračaka, zbog visokih cijena u prodaji
557 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2015. 18:37h

Mališani će sa roditeljima od 11. januara moći da posuđuju igračke u „Igračkoteci i razvojnom centru“. Pored korišćenja igračaka, djeca jednom sedmično mogu učestvovati u edukativnim radionicama, a roditelji će moći da čuju korisne savjete.

Svečano otvaranje simbolično je organizovano danas u Podgorici, jer je prema riječima Danijele Knežević iz nevladinog udruženja „Roditelji“, prije dvije godine u tržnom centru „Delta“, Udruženje na Slatkom sajmu, prikupilo prve donacije za opremanje biblioteke igračaka.

„Nakon godinu dana napora da pronađemo prostor u kojem bi „Igračkoteka i razvojni centar“ bili smješteni, dobili smo pozitivan odgovor od Minstarstva odbrane“, rekla je Kneževićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo odbrane za potrebe biblioteke igračaka na korišćenje ustupilo svoje prostorije u Ulici Bracana Bracanovića na period od pet godina.

Ambiciozan i human plan NVU „Roditelji“ ostvaren je uz pomoć brojnih donacija. Knežević je dodala da su donacije neophodne za održavanje ovog projekta, kao i za njegovo usavršavanje. Od objekta približne površine 140 kvadrata najmlađi posjetioci mogu da uživaju u skoro 70 kvadrata, a za dodatnu adaptaciju prostora potrebno je još novca.

„Želimo da vjerujemo da će i u narednom periodu ovaj projekat dobiti podršku... Mi obećavamo da ćemo istrajati u svim svojim naporima i da ćemo učiniti sve da „Igračkoteka i razvojni centar“ traju dugo“, istakla je Knežević.

Igračkoteka će biti mjesto gdje će roditelji moći besplatno da iznajme neku od igračaka i vrate je nakon određenog perioda, slično iznajmljivanju knjiga u biblioteci. Namjera Udruženja je da korisnici biblioteke igračaka budu prvenstveno djeca iz socijalno ugroženih porodica, čiji roditelji ne mogu priuštiti ovaj tip igračaka, zbog visokih cijena u prodaji.

„Prioritet imaju djeca kojima mi redovno pomažemo. Na spisku imamo oko 500 djece, a dobrodošla su sva djeca iz Podgorice i šire“, kazala je Kneževićeva.

Pored državnih organa i lokalne samouprave, veliku pomoć „Roditeljima“, pružile su i privatne kompanije pokazavši značajan stepen društvene odgovornosti. Među njima je i „Elko tim“, koji su obezbijedili elektro-instalacije i rasvjetu.

„Projekat doživljavamo kao svoj i to je lijepo. Kad bi se firme više uključivale ne samo novčano, već kad bi ostavile svoj pečat onda bi svi doživljavali ovakve stvari mnogo ličnije i kasnije bi bili raspoloženiji za neke nove projekte“, kazao je projekt menadžer „Elko tima“, Igor Majer.

Galerija

Bonus video: