Podgorica: Stanari se godinama žalili na rad restorana "Kužina"

Stanari su se od 2010. godine obraćali Upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu turizma i održivog razvoja, gradskim sekretarijatima, uključujući Komunalnu policiju i gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.
422 pregleda 12 komentar(a)
restoran Kužina požar, Foto: Filip Roganović
restoran Kužina požar, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.12.2015. 07:27h

Stanari zgrade na Trgu Božane Vučinić, u kojoj je prije dva dana izbio požar, tvrde da su godinama pokušavali da skrenu pažnju nadležnim organima zbog dima iz restorana “Kužina”, ali da im niko nije izašao u susret.

"Vijesti" su imale uvid u žalbe stanara u kojima piše da vlasnici restorana nezakonito koriste novougrađeni dimovodni izduvni sistem iz kuhinje, ispod balkona i prozora stanara, koji emituje neograničene količine dima i mirisa, čime se pogoršavaju uslovi stanovanja, povređuju prava vlasnika stanova i namjena stambene zgrade.

Stanari su se od 2010. godine obraćali Upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu turizma i održivog razvoja, gradskim sekretarijatima, uključujući Komunalnu policiju i gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

Zbog požara koji je u restoranu “Kužina” izbio prije dva dana, opekotine po licu i trovanje ugljen-monoksidom zadobilo je troje građana. Ukupno pet je zbrinuto u Hitnoj pomoći, a svi stanari zgrade, u kojoj je restoran, bili su evakuisani.

Iz Uprave policije nezvanično je saopšteno da je uzrok požara eksplozija plinske boce.

Upravnici skupštine etažnih vlasnika iz tri ulaza u junu ove godine podnijeli su Ministarstvu turizma zahtjev za zabranu rada nacionalnog restorana “Kužina”.

U zajedničkoj izjavi piše da traže preispitivanje rada “restorana, jer ne posjeduje građevinsku, upotrebnu dozvolu, uslove propisane zakonima i drugim propisima.”

U odgovoru Ministarstva turizma, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da je službeno lice tog resora pribavilo zahtjeve i dokaze od nadležnih organa i uviđaja, konstatovalo da restoran ispunjava minimalne tehničke uslove propisane pravilnikom, nakon čega je izdato odobrenje za rad restorana.

Odgovorili su i da nijesu nadležni da utvrđuju da li je došlo do izmjena u pogledu uređenosti ili opreme objekta i uputili na Upravu za inspekcijske poslove.

Jedan od stanara, koji se ranije obraćao UIP tražeći preispitivanje minimalnih uslova za rad restoran, dobio je odgovor iz turističke inspekcije da "Kužina", po rješenju iz 2010. godine ispunjava uslove za klasičan restoran prve kategorije sa četiri zvjezdice.

U odgovoru sanitarne inspekcije, koji je stanar dostavio “Vijestima”, piše da su sanitarno-higijenski uslovi zadovoljavajući i da su u razgovoru sa vlasnikom saznali da je već preduzeo mjere kako bi se riješio problem sa ventilacijom i montirao novu opremu.

"Vijesti" su juče kontaktirale menadžerku restorana, koja je kazala da se iz "Kužine" najvjerovatnije neće oglašavati preko medija dok traje istraga o požaru.

Rekla je da će se vlasnik restorana javiti ukoliko bude htio da daje izjave, međutim, juče do kraja radnog vremena nije pozvao redakciju "Vijesti".

Vatra načinila štetu i komšijama

Nekoliko stanara juče je kazalo da je zbog požara pričinjena i materijalna šteta na stanovima koji se nalaze iznad kuhinje "Kužine".

Naglasili su da su pojedinim komšijama uništene klime, popucala stakla na balkonima i izgorjele stvari koje su držali na njima.

Komandir Službe zaštitite i spasavanja Andrija Čađenović rekao je prije dva dana da je pričinjena materijalna šteta u kuhinji restorana, iz kojeg su iznijeli oko osam velikih plinskih boca, i da je sreća da one nijesu eksplodirale.

Bonus video: