Puno truda i znoja: Slobodan Komarica radi i po 16 sati dnevno

Slobodan Komarica svako jutro ustaje u pet i godinama unazad za hljeb zarađuje radeći teške poslove, nerijetko i po 16 sati dnevno. Nikad nije zakasnio na posao
151 pregleda 4 komentar(a)
Slobodan Komarica, Foto: Goran Malidžan
Slobodan Komarica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.12.2015. 20:39h

Dok mnogi pokušavaju, na razne načine, da dođu do bogatstva preko noći, šezdesetdvogodišnji Pljevljak Slobodan Komarica novac zarađuje pošteno - sa puno truda i znoja.

Godinama unazad za hljeb zarađuje radeći više teških poslova nerijetko i po 16 sati dnevno. Nema radnog vremena, radi od “zvijezde do zvijezde”. Naučio je tako i ne umije drugačije.

Svako jutro ustaje u pet. Prije nego što svane podloži kotlove i peći u nekoliko privatnih i stambenih zgrada. U sedam sati je na svom radnom mjestu u Čistoći gdje radi na poslovima odvoza komunalnog otpada. Nikad nije zakasnio na posao. Nakon napornog dana provedenog na radnom mjestu, Komarica ne odlazi kući na zasluženi odmor. Čekaju ga drugi teški fizički poslovi od kojih dnevno može da zaradi i do pedesetak eura. Najčešće cijepa drva. Ni sam ne zna koliko je bukovine, grabovine i hrastovine iscijepao, koliko je uglja unio u podrume i šupe.

Skroman i tih, ne voli da priča o sebi. Prijatelji kažu da dnevno može da iscijepa i po deset metara kubnih drva.

“Tačno je da sam iscijepao toliko drva, ali to nije uvijek moguće uraditi jer to zavisi od vrste drveta, da li je čvorovato ili je cjepko. Prije neki dan otišao sam u jedno selo blizu grada gdje sam za dan iscijepao dvije traktorske prikolice drva. Posla uvijek ima samo ako hoće čovjek da radi i ukoliko se ne libi da radi bilo koji posao. Ja volim da radim i da zaradim i ništa mi nije teško, iako su mi do penzije ostale samo dvije godine”, ističe Komarica.

I kada završi sa drvima odlazi da ponovo podloži kotlove i isprazni pepeo, kako bi ga što manje posla čekalo narednog jutra. I tako svaki dan, bez odmora vrijedno zarađuje za sebe i svoju porodicu. Ne razumije one koji “jadikuju nad svojom sudbinom, a sjede kući i čekaju da im nešto padne s neba”.

Njegove žuljevima prekrivene ruke govore koliko je tereta ovaj vrijedni čovjek svakog dana prevali preko leđa.. Tragični gubitak sina prije nekoliko godina ostavio je trajan ožiljak na njegovoj duši.

Živi sam sa suprugom u kući koju je sagradio radeći teške fizičke poslove. Jedna kćerka živi mu u Beogradu, a druga u Skoplju. Svoju djecu pomaže kad god je u prilici.

“Sve što sam stvorio zaradio sam sa svojih deset prstiju. Nikada nijesam uzimao kredit, čak ni kada sam kuću pravio”, ističe Komarica.

On namjerava da radi sve dok mu godine i zdravlje to budu dozvoljavali.

“Trenutno me zdravlje dobro služi a do kada će vidjećemo”, ističe Komarica, kojeg je nedavno u njegovom domu u pljevaljskom naselju Guke posjetio predsjednik Opštine Mirko Đačić. Đačić mu je tom prilikom uručio i skroman poklon lokalne samouprave.

Prvi čovjek Opštine ukazao je da Boban može i mora biti primjer mnogim svojim sugrađanima.

„Boban je najtipičniji primjer odgovornog i korisnog građanina. Putokaz mnogima.. On je čovjek koji vodi računa o sebi i svojoj porodici. Disciplinovan je do kraja u svemu, predano i odgovorno obavlja sve svoje zadatke i časno korača kroz život", kazao je Đačić.

Bonus video: