EUROMOST: TO ĆE POBOLJŠATI STANDARD

Žene sa sjevera zainteresovane za doživotnu naknadu za majke sa troje i više djece

U toj NVO smatraju da bi Vlada trebalo da svim građanima koji su sa sjevera preselili na jug i u Podgoricu, pomogne "kroz državnu kao i druge vidove pomoći"
63 pregleda 8 komentar(a)
Centar za socijalni rad Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Centar za socijalni rad Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 20.12.2015. 12:24h

Izmjena i dopuna zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti za doživotnu naknadu za majke sa troje i više djece i za naknadu roditeljima ili starateljima lica koja su korisnici lične invalidnine, će doprinijeti poboljšanju životnog standarda velikom broju porodica na sjeveru Crne Gore, gdje je zabilježeno i veliko interesovanje majki za ostvarivanje tih prava, saopšteno je iz NVO Euromost.

"Mnoge majke će kroz ovu izmjenu zakona ostati diskriminisane,zbog čega se treba boriti za ostvarivanje i njihovih prava, ali na drugoj strani sa ovom izmjenom zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, poboljšaće se za preko 4500 porodica na sjeveru životni standard,jer samo u opštinama Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Plav, Mojkovac, Kolašin i Andrijevici, preko 4.500 žena se zainteresovalo, kod centara za socijalni rad za ostvarivanje nekog od ovih prava", navode iz te NVO.

Iz Euromosta očekuju da će Skupština Crne Gore izglasati kroz izmjenu i dopunu zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti da se i svoj djeci koja pohađaju osnovnu i srednju školu, a roditelji su im nezaposleni i ne primaju nikakva socijalna i materijalna davanja, dodijeli dječiji dodatak.

"Ta izmjena i dopuna zakona će takođe velikom broju porodica na sjeveru Crne Gore pomoći da školuju svoju djecu", navode iz Euromosta.

U toj NVO smatraju da bi Vlada trebalo da svim građanima koji su sa sjevera preselili na jug i u Podgoricu, pomogne "kroz državnu kao i druge vidove pomoći".

"Zato očekujemo da u 2016. godini prioritet Vlade i Skupštine bude razvoj sjevernog regiona, kroz investicije i otvaranja radnih mjesta, kao i povratak građana koji su se iz ekonomskih razloga odselili iz ovog regiona", navodi se u saopštenju Euromosta.