Imenovani počasni članovi Crnogorske zajednice Buenos Ajresa

Gosti na skupu su bili i predstavnici crnogorskih zajednica u Urugvaju, Čileu, te argentinskih Provincija Santa Fe i Ćako, a predstavljena je i izložba starih fotografija iseljenika iz Crne Gore
184 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorska zajednica Buenos Ajresa, Foto: MVPEI
Crnogorska zajednica Buenos Ajresa, Foto: MVPEI
Ažurirano: 18.12.2015. 22:05h

U Ambasadi Crne Gore u Argentini danas je organizovano svečano imenovanje počasnih članova Crnogorske zajednice Buenos Ajresa, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Na svečanosti su dodijeljene i zahvalnice zaslužnim članovima koji su, kako je saopšteno, doprinijeli da za kratko vrijeme Crnogorska zajednica Buenos Ajresa postane jedna od najbrojnijih i najbolje organizovanih koje okupljaju iseljenike porijeklom sa prostora Crne Gore u svijetu.

Ambasador Gordan Stojović uručio je zahvalnice za djelovanje i doprinos zajednici umjetniku Huanu Martinoviću, preduzetniku Mirku Želaliću, povjereniku Matice Crnogorske za Argentinu Rodoflu Jokanoviću i počasnom konzulu u provinciji Ćako, Dragu Mićunoviću.

Predsjednik Crnogorske zajednice Buenos Ajresa, Emilijo Ognjenović, zvanično je imenovao za počasne članove Arsenija Popovića, argentinskog arhitektu i potomka velikog crnogorskog filantropa Pavla Popovića, i Jelisavetu Stanišić, argentinsku naučnicu iz oblasti oftalmologije, pjesnikinju i prevodioca.

Za počasne članove imenovao je i Nikolasa Vukasovića, preduzetnika i potomka jednog od najvećih filantropa sa prostora Crne Gore i osnivača prve pomorske kompanije u Argentini, kapetana Miloša Vukasovića, Rodolfa Lakovića potomka jedne od prvih porodica koje su se još u XIX vijeku naselile u Argentini, i Mila Gunjajevića, jedog od posljednjih iseljenika rođenih u Crnoj Gori prije drugog svjetskog rada koji živi u Buenos Ajresu.

"Skupu su prisustvovali brojni ugledni članovi zajednice među kojima i potomci porodice koja se početkom 19. vijeka prva naselila iz Crne Gore u Buenos Ajres, potomci slavnog doktora Eleodora Damianoviča čije ime krasi nazive mnogih ulica u Republici Argentini, istaknuti naučnik iz oblasti neuorologije i neuropsihijatrije i jedan od osnivača INECO - najuticajnijeg instituta u svijetu iz te oblasti Marselo Ćetković, članovi uprave i brojne druge istaknute ličnosti iz kulturnog, poslovnog i naučnog ambijenta čije je porijeklo iz naše zamlje“, kaže se u saopštenju.

Gosti na skupu su, kako se navodi, bili i predstavnici crnogorskih zajednica u Urugvaju, Čileu, te argentinskih Provincija Santa Fe i Ćako, a predstavljena je i izložba starih fotografija iseljenika iz Crne Gore.

Bonus video: