Kolektor najveći problem Podgorice

Izgradnja novog kolektora kod KAP-a koštala bi grad do 60 miliona eura, a za to para nema
252 pregleda 8 komentar(a)
Podgorica, kolektor, Foto: Zoran Đurić
Podgorica, kolektor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.12.2015. 07:43h

Izgradnja novog kolektora i gradskog pozorišta su među najvažnijim projektima koje je potrebno realizovati u Podgorici, ocijenili su predstavnici vlasti i opozicije u Skupštini glavnog grada.

Predsjednik kluba odbornika Demokratske CG, Vladimir Čađenović je ocijenio da se izgradnja novog kolektora nekoliko godina pominje u planskim dokumentima Skupštine i doo “Vodovod i kanalizacija”.

“U partijskim izbornim programima, a posebno u poglavlju „Kapitalni objekti za realizaciju u periodu od 2011. do 2014“, prvo mjesto među prioritetima zauzima „izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorske mreže“. Nužnost rješavanja ovog problema posebno je apostrofirana u izbornom programu DPS-a za izbore 2010. godine, koji nosi naziv „Naš program govori djelima“, kazao je Čađenović.

On je istakao da su od brojnih obećanih „djela“ uglavnom ostala samo prazna obećanja, poput regionalnog reciklažnog centra, škole u Tološima, istočne tribine stadiona, zatvorenog bazena, pijace u Golubovcima, doma starih u Podgorici, sportske dvorane Golubovci i drugih projekata.

“...Na planu rješavanja najvitalnijeg i najurgentnijeg problema izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda nije učinjeno baš ništa, iako je i u izbornom programu DPS-a za izbore 2014... data prednost izgradnji uređaja za prečišćavanje otpadnih voda”, naveo je Čađenović.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a Momčilo Vujošević je ocijenio da su svi projekti koje gradska uprava realizuje u ovom trenutku, kao i planovi za naredni period, veoma važni sa stanovišta povećanja kvaliteta života građana Podgorice.

“Sa stanovišta daljeg održivog i dinamičnog razvoja glavnog grada, svakako je najvažniji projekat izgradnje uređaja za prečišćavanje otpada i tretman kanalizacionog mulja”, ocijenio je Vujošević.

Predsjednik kluba odbornika Demosa Goran Radonjić je ocijenio da je jedan od prioriteta i simbolički vrlo važan projekat koji godinama čeka na realizaciju - izgradnja nove zgrade gradskog pozorišta.

“To je staro predizborno obećanje DPS-a. Podatak da je prvi kamen temeljac za novu zgradu gradskog pozorišta postavljen daleke 1997. godine djeluje gotovo nevjerovatno. Nažalost, on je istinit. Od tada, pa do danas, punih 18 godina, iz gradske uprave se ističe kako se radi o jednom od najvažnijih prioriteta”, kazao je Radonjić.

Od 2011. godine se, kako je naveo, bezuspješno raspisuju razni tenderi, što govori i da potencijalni investitori nemaju povjerenja u sadašnju vlast.

“Sa druge strane, dopušteno je da propadne zgrada bioskopa 'Kultura', da bi najzad bila i srušena”, istakao je Radonjić.

Predsjednik podgoričkog odbora SNP-a Dragan Ivanović je ocijenio da iz te partije posljednjih nekoliko godina ukazuju da treba da se što prije završe pijace na Koniku i u Tuzima. Njihov završetak, kako je naveo, očekuju u narednoj godini.

“Treba da se završava sportska hala u Zeti i započne izgradnja škole na staroj Zlatici. Neophodno je i da se završi zgrada Skupštine glavnog grada i proširi Ulica Branka Ćopića i podvožnjak, koji je prijetnja za bezbjednost građana kada pada malo veća kiša na Zlatici”, kazao je Ivanović.

On je istakao da treba završiti započetu izgradnju fekalne i astmosferske kanalizacije Masline - Zlatica - Murtovina - Konik i konačno početi izgradnju Doma za stare, kojeg Glavni grad svake godine najavljuje kao prioritet.

“Šta je sa izgradnjom kolektora? Iz Glavnog grada su priznali da stari kolektor nema kapacitet za ovoliki grad i već nekoliko godina je neupotrebljiv”, kazao je Ivanović, navodeći da bi prioritet trebalo da bude i donošenje Odluke o mjesnim zajednicama.

Iz Glavnog grada su priznali da stari kolektor nema kapacitet za ovoliki grad i već nekoliko godina je neupotrebljiv

Administracija deklarativno vidi kulturu kao prioritet

Radonjić je ocijenio da odnos prema gradskom pozorištu pokazuje i suštinski karakter sadašnje administracije, jer ona, "barem deklarativno, kulturu vidi kao svoj najvažniji zadatak".

"I u tom primjeru vidi se da sadašnja lokalna vlast gotovo po svemu predstavlja kontinuitet sa prethodnom. Karakteriše je jednaka bahatost i odsustvo odgovornosti. Sva je prilika da ćemo još dugo čekati da vidimo neku predstavu gradskog pozorišta u novoj zgradi", kazao je Radonjić.

Čađenović: Stijepović izbjegava priču o gradnji kolektora

Čađenović je kazao da su iz te partije tražili da Skupština 2016. godine razmatra Informaciju o aktivnostima Glavnog grada na obezbjeđenju uslova za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, ali da gradonačelnik Podgorice nije prihvatio predlog da se bez odlaganja krene u "rješavanje ovog najvažnijeg komunalnog problema, bez čijeg rješenja Podgorica ne može nositi epitet evropskog grada".

Bonus video: