Djeca na državnom staranju da se ne eksponiraju u medijima

“Članovi Konvencije UN o pravima djeteta, kojim je propisana zaštita najboljeg interesa djeteta – zaštita prava na privatnost, uloga medija, zaštita od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povrede ili zlostavljanja, zloupotrebe ili eksploatacije moraju se u potpunosti poštovati”
1 komentar(a)
djeca, vrtić, Foto: Shutterstock
djeca, vrtić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2015. 17:08h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNICEF apeluju na sve medije, privatne organizacije, fondacije, kompanije, ambasade i građane da se uzdrže od eksponiranja djece na državnom staranju u medijima, na društvenim mrežama ili bilo kojim drugim sredstvima informisanja.

“Članovi 3, 16, 17, 19, Konvencije UN o pravima djeteta, kojim je propisana zaštita najboljeg interesa djeteta – zaštita prava na privatnost, uloga medija, zaštita od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povrede ili zlostavljanja, zloupotrebe ili eksploatacije moraju se u potpunosti poštovati”, ističe ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević i podsjeća da mediji kroz etičko izvještavanje o djeci koja su pod zaštitom države mogu pružiti značajan doprinos u ostvarivanju prava djece.

“Izlaganje djece koja su pod zaštitom države u medijima često se dešava prilikom dobronamjernih ceremonija darivanja koje pokazuju snažnu posvećenost građana ovoj djeci, ali se u tim slučajevima radi o posvećenosti koja više škodi nego što koristi,“ ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

„Smještanje djeteta u instituciju često se dešava zbog vrlo teških i privatnih porodičnih razloga i privatnost ove djece treba da bude uvijek zaštićena“ dodaje Perks.

Ove dvije institucije podsjećaju na studiju urađenu za potrebe Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNICEF-a, a koja pokazuje da je u periodu od decembra 2013. do januara 2014. objavljeno 207 medijskih izvještaja o ovoj djeci, uključujući 55 fotografija i drugog video materijala u kojima je direktno otkriven vizuelni identitet djece.

“Djeca se u ovim člancima i emisijama prikazuju kao pozorišne lutke, kao pozornica za promociju individualnih lica, političara, kompanija, asocijacija, interesnih grupa, navijača, pa čak i državnih institucija”, navodi se u studiji.

Bonus video: