Ekološke organizacije traže hitno zaustavljanje aerozagađenja u CG

Prema riječima direktora OZONA Perovića, nakon Pljevalja, alarmantno je i stanje u Nikšiću, kada je u pitanju ugrožavanje životne sredine
75 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.12.2015. 13:49h

Ekološke organizacije Ozon, Breznica i Društvo mladih ekologa iz Nikšića tražili su hitno zaustavljanje aerozagađenja u Crnoj Gori.

Direktor Ozona, Aleksandar Perović, kazao je, na konferenciji za novinare ispred upravne zgrade Elektroprivrede (EPCG), da su ekološke organizacije uputile simbolični SOS poziv za sve ugrožene opštine i živote i zdravlje ljudi.

„Tražimo hitno zaustavljanje aerozagađenja u Pljevljima, Nikšiću i Podgorici, gradovima sa najizraženijim problemima, čijim građanima treba da se obezbijedi povoljnija cijena struje za grijanje, jer se samo tako može kratkoročno unaprijediti postojeće katastrofalno stanje“, rekao je Perović.

On je objasnio da su se okupili ispred zgrade EPCG, jer je riječ o instituciji koja bi trebalo da štiti javni interes, a u čijem vlasništvu i država ima značajan udio.

Prema riječima Perovića, nakon Pljevalja, alarmantno je i stanje u Nikšiću, kada je u pitanju ugrožavanje životne sredine.

Perović je naveo da je problem aerozagađenja u zimskim mjesecima veliki i u ostalim opštinama, ali se ne znaju podaci iz Berana, Rožaja i Plava, jer se ne mjere koncentracije praškastih materija, niti ima monitoringa Agencije za zaštitu životne sredine.

„Najodgovorniji za postojeće stanje su ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović i direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Ervin Spahić, zbog čega tražimo njihove ostavke, jer nijesu ništa uradili kako bi zaštitili javni interes“, saopštio je Perović.

Ozon će u januaru, kako je najavio, saopštiti rezultate istraživanja javnog mnjenja vezano za aerozagađenja u Pljevljima, Nikšiću i Podgorici, u kojem će biti data stručna analiza svih parametara zagađenja u prethodne četiri godine.

Predstavnik pljevaljskog Ekološkog društva Breznica, Milorad Mitrović, kazao je da današnjom građanskom akcijom ispred EPCG žele da pozovu Nikšićane, ali i žitelje ostalih gradova da 22. decembra dođu u Pljevlja i provedu jedan dan u tom gradu kako bi osjetili „blagodeti životne sredine i aerozagađenja“.

„U vazduhu iznad Pljevalja lebdi čitav periodni sistem hemijskih elemenata koje niko ne pominje i od kojih je zagađenje došlo do te mjere da je stanje postalo neizdrživo. Zdravlje stanovnika Pljevalja je ugroženo, a mnogi su nažalost i preminuli zbog posljedica zagađenja“, rekao je Mitrović.

On je podsjetio da država 70 godina crpi prirodne resurse iz te opštine, a ništa joj ne vraća i da je krajnje vrijeme da svi zajedno pokušaju spasiti taj grad.

„Ni jedan grad u ovom dijelu Evrope nema toliko prekoračenja aerozagađenja kao Pljevlja, iako se često u javnosti manipuliše da su gradovi u okruženju – Tetovo, Veles, Bitolj, Sarajevo i Zenica takođe aerozagađeni“, kazao je Mitrović.

On je poručio da to više neće trpjeti i da se neće zaustaviti sve dok se ne preduzmu konkretne mjere na zaštiti životne sredine i na taj način se izmijeni slika Pljevalja kao grada iz koga se stanovnici svakodnevno iseljavaju.

Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa Nikšića ocijenio je da projekat državnih institucija na subvencionisanju cijenu peleta u Pljevljima neće zaživjeti u nekoj znatnoj mjeri.

„Za pelet trebaju i takozvane specijalizovane peći, a s obzirom na ekonomsko stanje građana i situaciju u državi moramo biti svjesni da domaćinstva te peći uglavnom neće moći da nabave. Zbog toga nadležne državne institucije i EPCG treba da predoče adekvatne projekte i zajedno sa civilnim sektorom i građanima učine napore na eliminisanju aerozagađenja“, saopštio je Karadžić.

Bonus video: