U dom za stare u Pljevljima useliće izbjeglice

Smještaj raseljenih u domu za stare koji će se graditi na proljeće do sada nijesu pominjale ni prethodne ni aktuelna vlast
54 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.12.2015. 06:37h

Dom starih u Pljevljima, koji će najvjerovatnije početi da se radi na proljeće, biće namijenjen za smještaj raseljenih iz Bosne, Hrvatske i Kosova.

To potvrđuju i podaci iz najave postupka koji je krajem prethodne sedmice objavila Direkcija javnih radova.

Smještaj raseljenih u domu do sada nijesu pominjale ni prethodne ni aktuelna lokalna uprava.

Izgradnja doma kasni već dvije godine, a uoči lokalnih izbora prošle godine, tadašnji ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković najavio je završetak radova do kraja 2015. Gradnja, međutim, još nije ni počela, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale...

U najavi postupka Direkcije javnih radova piše da je izgradnja i opremanje doma “dio Regionalno stambenog projekta , čiji je cilj rješavanje pitanja raseljavanja u Crnoj Gori”.

“Tako što će se pružiti trajna i održiva stambena rješenja uz puno poštovanje prava izbjeglica i interno raseljenih lica, kroz lokalnu integraciju. Poseban cilj Projekta je rješavanje stabenih potreba za 68 raseljenih starih lica kroz obezbjeđivanje smještajnih rješenja u okviru sistema socijalne zaštite. Korisnici Projekta su najranjivije kategorije izbjeglica koje su naseljene u Crnoj Gori. Što se tiče njihovog pravnog statusa, korisnici su raseljena lica (izbjeglice iz BiH i Hrvatske iz perioda od 1991. do 1995. godine), interno raseljena lica (izbjeglice sa Kosova iz 1999. godine), kao i prethodni nosioci statusa izbjeglice koji su dobili status stranaca sa stalnim prebivalištem ili privremenim boravkom u Crnoj Gori”.

Navodi se da je za smještaj u domu zainteresovano 101 raseljeno lice starije od 65 godina.

Opština Pljevlja obezbijedila je zemljište za gradnju doma, a finansiraće i izgradnju potrebne komunalne infrastrukture.

Predviđeno je da će dom imati podrum, prizemlje i tri sprata, a procijenjeno je da će koštati oko 2,2 miliona eura.

Bonus video: