Na Vučju otvorena peletara

“Ovo je odličan primjer kako jedna porodična firma i dugoročan način razmišljanja, korak po korak, dovode do konkretnih i opipljivih rezultata. Svako radno mjesto koje se otvori u Crnoj Gori je izuzetno značajno i ovo treba da bude preporuka ostalim firmama da razmišljaju na sličan način”, kazao je Ivanović
342 pregleda 0 komentar(a)
peletara, Petar Ivanović, Veselin Grbović, Ranko Jovović, Foto: Svetlana Mandić
peletara, Petar Ivanović, Veselin Grbović, Ranko Jovović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.12.2015. 15:38h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović svečano su otvorili fabriku za proizvodnju peleta “Vučje energy” u vlasništvu porodice Jovović. Gradnja peletare, koja se prostire na 250 metara kvadratnih, započeta je u junu a zapošljavaće 11 radnika. Kapacitet fabrike, koja će raditi tokom cijele godine, je 600 kilograma na sat, a zaposleni će raditi u tri smjene.

Ranko Jovović, direktor “Kom komerca”, kazao je da se otvaranjem peletare stvaraju preduslovi za održivost Vučja.

“Investicija je urađena sa Investicionim razvojnim fondom, kao i spostvenim sredstvima, u iznosu od 500.000 eura, što do sada uloženih sredstava u kompleks Vučje iznosi preko dva miliona eura”, kazao je direktor kompanije koja je 2007. preuzela kompleks “Vučje”.

Sa peletarom broj zaposlenih u kompanijama porodice Jovović je 264.

Govoreći o ekonomskoj i ekološkoj prednosti, Jovović je kazao da dva kilograma peleta, po energetskoj snazi, zamjenjuju litar nafte, da je jeftiniji u odnosu na druge ogrijevne elemente, kao i da se utrostručio broj domaćinstava koji koriste pelet u odnosu na prošlu godinu.

“Za velike sisteme, kao što su bolnice i škole, imaćemo i sječku, gdje je još veća ušteda”, istakao je Jovović i obećao da će sa resornim ministarstvom nastaviti sa planskim pošumljavanjem, kao što je to bio slučaj i do sada.

Otvaranjem peletare na Vučju, dvadesetak kilometara od Nikšića, prema riječima ministra Ivanovića napravljen je značajan iskorak u povezivanju nekoliko sektora, ali i korak ka sređivanju stanja u oblasti drvoprerađivačke industrije.

“Ovo je odličan primjer kako jedna porodična firma i dugoročan način razmišljanja, korak po korak, dovode do konkretnih i opipljivih rezultata. Svako radno mjesto koje se otvori u Crnoj Gori je izuzetno značajno i ovo treba da bude preporuka ostalim firmama da razmišljaju na sličan način”, kazao je Ivanović i dodao da se treba fokusirati na mala, stabilna preduzeća.

Peletara na Vučju je treća u Crnoj Gori, nakon Andrijevice i Pljevalja, čime je, kako je kazao Ivanović, prostor za proizvodnju peleta iskorišten, tako da ne treba ponavljati ideje već razmišljati o novim projektima.

“Mi ćemo još jednom ‘pretresti’ koncesije za narednu godinu i vidjeti kako i na koji način primaći koncesije onima koji zaista rade kvalitetno i dugoročno”, poručio je ministar poljoprivrede.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da se nada da će i drugi Nikšićani krenuti primjerom porodice Jovović, a da će lokalna uprava pomoći takvim i sličnim projektima.

“Ovaj pogon će zapošljavati 11 ljudi, a realizovaće se 450-500.000 eura. Zamislte da imamo ovakvih stotinu pogona u Nikšiću, to je blizu 50 miliona eura, što je impozantna cifra”, kazao je Grbović.

Nakon otvaranja peletare ministar i predsjednik Opštine, zajedno sa domaćinima, obišli su prostor gdje će naredne biti izgrađena akumulacija čime se, kako je kazao Jovović, stvaraju preduslovi za dalji razvoj turizma na Vučju.

“Jedan od prvih projekata agroturizma na Vučju je osnivanje mini farme za sopstvene potrebe naših ugostiteljskih objekata. Drugi projekat je u fazi razrade a tiče se ugostiteljske sušare, gdje će gosti i turisti sami birati proizvode za degustaciju, ali im i približiti tradicionalni način sušenja mesa. Proizvodi će biti brendirani sa nazivom ‘Vučje’”, kazao je Jovović.

Istakao je da se nada da će u narednom periodu Vučje biti pravi primjer na koji način se spajaju dvije glavne djelatnosti u Crnoj Gori, turizam i poljoprivreda.

Bonus video: