Žugić zaprijetio minimalcem i oduzimanjem zemlje

"Izgleda su gospoda iz Vlade zaboravili da je prije samo malo više od godinu dana upravo premijer slavodobitno otvorio Postrojenje, zajedno i ruku pod ruku sa onima koji su danas optuženi za malverzacije u tom projektu. Apsolutno sve što je urađeno u Budvi imalo je i ima podršku DPS-a, Vlade i samog premijera lično"
10 komentar(a)
Postrojenje za otpadne vode, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za otpadne vode, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.12.2015. 10:01h

Budvanski odbor Demokratske Crne Gore, tvrde da je ministar finansija Radoje Žugić da ukoliko budu aktivirane garancije Vlada će "zbog neplaćanje kredita za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u Opštinu Budva uvesti minimalac, kao i da će oduzimati zemlju u vlasništvu opštine.

Podsjećamo Opština Budva ove godine, iako je bila u obavezi da izmiri kreditnu tranšu od šest miliona eura, na ime kredita od 58 miliona eura, koji je uzela za izgradnju postrojenja u naselju Vještica, on nije uplatila ni euro. Njemačka kompanija WTE iz Esena upozorila je Opštinu da će aktivirati garancije u iznosu od 29 miliona eura, koju je dala Vlada.

"Očigledno nelegitimni predsjednik opštine Budva Srđa Popović nema namjeru da obavjesti građane o vrlo ozbiljnoj situaciji sa postrojenjem za prečisćavanje otpadnih voda u Vještici,kao i o sastanku koji su istim povodom imao sa ministrom Žugićem, uz prisustvo ambasadora Njemačke gospođe Štajnaker. Tačno je da je Popović ovaj veliki problem naslijedio od prošlog predsjednika opštine ali je isto tako tačno da je takav odnos vlasti prema tom projektu, odnosno problemu godinama podržavao, branio i glasao kao jedan od vodećih ljudi DPS-a u Budvi,kao odbornik i kao poslanik. Zbog takvog odnosa sada imamo ogroman problem koji Budva sama ne može rješiti,a nije ni logično da to sada Budva sama rješava, zato što to nije sama ni prouzrokovala ,već je u svemu veliki udio imala i Vlada”, upozorili su u Demokratskoj Crnoj Gori.

Oni navode da je ministar Žugić intervenisao zbog diplomatskog pritiska njemačkih partnera,kao i zbog prijetnje prinudne aktivacije državnih garancija.

“Kako bi uozbiljio nelegitimne lokalne zvaničnike,da poštuju ono sto su potpisali i izglasali, Žugić je zaprijetio da ukoliko budu aktivirane garancije,Vlada CG će u Opštinu Budva uvesti minimalac, kao i da će oduzimati zemlju u vlasništvu opštine. Pošteno i odlučno od Vlade, velika pomoć nema šta, samo što su izgleda gospoda iz Vlade zaboravili da je prije samo malo više od godinu dana upravo premijer slavodobitno otvorio Postrojenje, zajedno i ruku pod ruku sa onima koji su danas optuženi za malverzacije u tom projektu. Apsolutno sve što je urađeno u Budvi imalo je i ima podršku DPS-a, Vlade i samog premijera lično, tako da ministar Žugić nema moralnog osnova da na taj način prijeti Budvi, i ako je to aršin, onda zbog pada garancija, na primer za KAP, u Vladi treba uvesti ne minimalac, već potpuno ukinuti plate, sa tim što to njima ne bi predstavljalo problem jer u Vladi od plata ionako ne žive”, ističu u ovoj partiji.

Prema njihovom mišljenju zaposleni koji su na budžetu Opštine, oni koje je u najvećem broju zaposlio DPS, mahom pred pred izbore kada su im trebali njihovi i glasovi njihovih porodica, žive od tih plata koje malo primaju, a malo ne primaju.

“Popović kao partijski vojnik, nema šta da kaže na takve prijetnje,osim da se zahvali Vladi i premijeru lično kad god ima priliku. Druga dimenzija ovog velikog i skupog problema je ekološka, pošto mulj sa privremene deponije koja se nalazi pored postrojenja još nije odvezen. To se naravno prećutkuje, naime vozači firme koja je nekim “internim dogovorom” valjda,dobila taj posao su odbili da voze mulj, tako da još ne znamo šta će biti sa muljem iako je Popović još prije dva mjeseca rekao da zajedno sa Vladom će veoma brzo rješiti ovaj problem. Izgleda da Vlada i premijer ili nisu više tako moćni ili imaju prečih stvari. Najprije će biti da je i jedno i drugo”,zaključuju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Šta je sa novcem od naplate skupe vode

Iz Demokratske Crne Gore su poručili Popoviću da građani Budve plaćaju već više od godinu dana “vrlo,vrlo,vrlo skupu vodu i kanalizaciju”.

"Zanima nas gdje je taj novac Popoviću. Na kraju, Popoviću ne ostaje ništa drugo nego da se i mi zahvalimo Vladi na “pomoći” i predložimo da umjesto minimalca u opštinu Budva uvedu prinudnu upravu i raspišu izbore ,jer očigledno DPS i korumpirani odbornici ne planiraju skratiti mandat Skupštine opštine Budva i tako stvoriti uslove da konačno nova, legitimna vlast počne sa mukotrpnim i teškim poslom rasčišćavanja haosa,nereda i javašluka koji ostavljate za sobom.Obzirom na ono što ste uradili i što sada radite, biće skoro nemoguće vratiti naš grad na pravi kolosjek”, ocjenjuju u ovoj partiji.

Bonus video: