Medenica negira uticaj, premijerova sestra tužila Sudski savjet

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Medenica je bila zamoljena da pomogne na konkursu, kada je Sudski savjet raspisao oglas za dva upražnjena mjesta u Upravnom sudu
494 pregleda 12 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.12.2015. 07:44h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica negirala je da je advokatica Ana Đukanović, ili bilo ko drugi, uticao na njeno glasanje prilikom izbora sudija.

“Kod nedavnog izbora sudija Upravnog suda Crne Gore, kao i pri svakom ranijem izboru, ni advokatica Ana Đukanović niti bilo koje drugo fizičko lice nije ni na koji način pokušalo uticati na odluku predsjednice Medenice prilikom njenog glasanja u Sudskom savjetu”, odgovoreno je “Vijestima” iz Vrhovnog suda na pitanje da li su tačne spekulacije da je advokatica, sestra premijera Mila Đukanovića, pokušala da protežira jednu kandidatkinju.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Medenica je bila zamoljena da pomogne na konkursu, kada je Sudski savjet raspisao oglas za dva upražnjena mjesta u Upravnom sudu.

Ona je to, međutim odbila, jer kako je navodno kazala odluku donosi Sudski savjet...

Za Upravni sud tada su konkurisali Ana Perović-Vojinović, sudija Osnovnog suda u Podgorici, Srđan Klikovac, sudija Osnovnog suda u Kotoru, Vesna Aćimić, sekretarka Sekretarijata Sudskog savjeta, Nataša Radonjić, načelnica Direkcije za organizaciju pravosuđa u Ministarstvu pravde, Marija Hajduković, savjetnica u Upravnom sudu i Mirjana Milić, nekadašnja zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Izabrane su Ana Perović-Vojinović i Mirjana Milić, koja je smijenjena sa pozicije zaštitnika državnih interesa jer je ministar finansija Radoje Žugić bio nezadovoljan njenim radom.

Milić je tu poziciju pokrivala kada je premijerov brat Aco Đukanović tužio državu zbog navodne izmakle dobiti u slučaju “Limenka”.

Marija Hajduković, međutim, spori odluku Sudskog savjeta od 2. oktobra, jer je navodno bila bolji kandidat od izabranih.

Ona je pokrenula upravni spor, u kome je zastupa advokatska kancelarija Ane Đukanović, a u kojoj radi njen suprug, advokat Marko Hajduković.

Iz Upravnog suda su potvrdili “Vijestima” da je tužba podnesena.

U Sudskom savjetu su obaviješteni o tužbi podnijetoj 22. novembra i navodno već pišu odgovor.

Oni, kako je rečeno “Vijestima”, tvrde da je odluka bila zakonita.

Prema nezvaničnim informacijama, Hajdukovićevoj je, između ostalog, sumnjivo što je Sudski savjet glasao na dva listića.

Više sagovornika “Vijesti” tvrdi da Medenica uspon u pravosuđu duguje, između ostalog, i prijateljstvu sa premijerovovom sestrom.

Đukanovićeva je navodno revoltirana što joj Medenica nije izašla u susret, pa je i lično potpisala tužbu protiv Sudskog savjeta.

Ona nije odgovorila na pitanja “Vijesti” upućena na njen službeni meil.

Bonus video: