Zatražen Zakon o registrovanom partnerstvu

Treća Parada ponosa u Podgorici je završena. Nije bilo incidenata, a sa skupa je zatraženo da se što prije donese Zakon o registrovanom partnerstvu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2015. 18:56h

Ovogodišnja Parada ponosa je završena bez incidenata. Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije ocijenili su da je na današnjem Prajdu primjena policijskih ovlašćenja bila "izuzetno profesionalna i da je tome prethodila kvalitetna komunikacija između organizatora mirnog javnog okupljanja i Centra bezbjednosti Podgorica".

"Policijski službenici posljednjih sedmica i mjeseci suočavaju se s pojačanim intenzitetom aktivnosti koji se, i pored brojnijh izazova, nisu negativno odrazili na zakonsku obavezu očuvanja javnog reda i mira i garantovanja sigurnosti svim građanima. Posebno je pohvalno što je policija prihvatila, i uspješno osigurala, izmijenjenu rutu kretanja učesnika Povorke ponosa čime je pružen dodatan doprinos povjerenju, saradnji sa LGBT zajednicom i procesu društvenog prihvatanja LGBT osoba u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Aleksandar Saša Zeković, koji je ispred Savjeta učestvovao na današnjem Prajdu.

12:23 Sa skupa je zatraženo da se što prije donese Zakon o registrovanom partnerstvu.

12:20 - Stevan Milivojević iz LGBT Foruma Progres je kazao da mu je drago što je došlo do promjene rute, što su godinama tražili.

"Ono što mi je drago jeste što vidim potpunu različitost u smilu ljudi koji su došli na događaj. Moram i naglasiti neke stvari, a to je zabrana povorke u Nikšiću. Nadamo se da ćemo imati priliku da pokažemo da su LGBT građani dobrodošli u svim gradovima Crne Gore", naveo je Milivojević.

12:15 - Montenegro prajd su podržali iz Srbije, Hrvatske, Makedonije...

12:10 - Organizatori su poručili da žele da povorka bude godišnji događaj na kome će se boriti za prava LGBT osoba. "Pokazali smo svima u Crnoj Gori da nismo različiti od drugih", poručio je Danijel Kalezić.

12:00 Šetnja je završena i okupljeni se zabavljaju ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

11:52 - Povorka je prošla pored zgrade Vlade i krenula je prema Trgu Republike. Nema nikakvih incidenata.

11:43 - Povorka je krenula uz zvuk pištaljki.

11:24 - Do sada je stiglo oko 100 učesnika Parade. Okupljeni učesnici nose zastave duginih boja, transparente "Sloboda svuda", "Homofobija u četiri zida", "Pitaće starost đe bi na prajdu".

11:20 - Na Paradi su i šef delegacije Evropske Unije Mitja Drobnič, ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker...

11:00 - Na Paradu je stigao gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Tu su i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović, članica GP URA Božena Jelušić, poslanica DPS Nada Drobnjak i brojni predstavnici NVO sektora.

Treći Montenegro Prajd biće održan danas u Podgorici.

Predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić rekao je da se povorka organizuje kako bi bila skrenuta pažnja na brojne probleme sa kojima se LGBTIQ populacija suočava.

On je pozvao sve građane Podgorice i Crne Gore koji vjeruju da ljudska prava moraju biti jednaka za sve, da se pridruže Povorci.

Organizatori su pozvali kompletan sastav Vlade da učestvuju u Povorci, kao i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapić i sve poslanika i poslanice.

Okupljanje i ulazak učesnika povorke počeće u 10 sati i 30 minuta. Tačka ulaska je neposredno pored hotela “M Nikić” u ulici Kralja Nikole.

Nakon okupljanja na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, u blizini zgrade Pošte Crne Gore, planirano je Povorka krene od zgrade Skupštine, Bulevarom, nakon čega će skrenuti desno u Ulicu Stanka Dragojevića.

Učesnici povorke proći će pored Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, zgrade Vlade i Crnogorskog narodnog pozorišta, nakon čega će skrenuti u Bokešku ulicu.

Planirano je da iz te ulice skrenu desno i nastave Njegoševom ulicom pored spomenika Marku Miljanovu i zgrade Opštine Podgorica.

Šetnja će biti završena na Trgu Republike, između zgrade biblioteke “Radosav Ljumović” i buduće zgrade Opštine Podgorica.

Stijepović i Numanović šetaće i na Trećem Montenegro prajdu

U ime Vlade današnjoj šetnji prisustvovaće ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović sa saradnicima. Iz Vladinog biroa saopšteno je da je za ostale članove Vlade, kao i za sve građane, prisustvo pitanje ličnog izbora.

Na Prajdu će učestvovati, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz Glavnog grada, i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) saopšteno je da će ih na Trećem Montenegro prajdu predstavljati “visoki funkcioneri, koji su dokazani borci za ljudska prava”.

Šetnji će prisustvovati, kako je saopšteno iz te partije, potpredsjednica Mirel Radić Ljubisavljević, direktor Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica Leon Đokaj i potpredsjednica Foruma žena Milena Tomanović.

Šetnji će prisustvovati i članovi Liberalne partije potpredsjednica Satka Hajdarpašić koja je i članica Komiteta za ljudska prava Liberalne internacionale, portparol LP Ammar Borančić kao i predstavnici Mladih LP i članovi najviših organa stranke.

"Predsjednik liberala Andrija Popović, koji i pored dobre volje ove godine, nažalost, nije u mogućnosti da prisustvuje, uputio je pismo podrške organizatorima Montenegro Pride", saopšteno je iz LP.

Šetnji će prisustvovati i koordinatorka Omladine Socijaldemokrata Crne Gore Marija Blagojević.

Galerija

Bonus video: