Brnovići sačuvali kuću od rušenja

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je objekat predviđen za rušenje, jer je građen bez građevinske dozvole, te da će u skladu sa operativnim mogućnostima i planom rušenja, nastaviti započeto administrativno izvršenje rešenja
161 pregleda 25 komentar(a)
Brnovići, Foto: Milica Đurović
Brnovići, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 10.12.2015. 19:46h

Planirano rušenje kuće šestočlane porodice Brnović u Tološima odloženo je juče. Skoro 50 rođaka i prijatelja porodice okupilo se juče u deset časova i spriječilo službenike Uprave za inspekcijske poslove da postupe po rješenju i sruše kuću.

„Naša porodica će ispuniti sve obaveze prema državi onog momenta kada se za to stvore uslovi, a do tada ćemo biti prinuđeni da branimo naš dom, pa makar i našim životima“, kazao je vlasnik Radovan Brnović.

Brnović je kazao da je njihovo zemljište, zahvaćeno Detaljnim prostornim planom autoputa Bar-Boljari, ušlo u zaštitni koridor autoputa.

Iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine saopšteno im je, tvrde, da objekat nije moguće legalizovati do donošenja Glavnog projekta autoputa kojim će se odrediti konačni status zemljišta.

Nakon što je Brnović prijevremeno penzionisan, bez otpremnine i bez riješenog stambenog pitanja, uz pomoć porodice i prijatelja nastavio je sa izgradnjom kuće, započetom prije 20 godina, kako bi riješio stambeno pitanje porodice.

Objekat tada nije legalizovan. Međutim, Brnović tvrdi je legalizacija započeta nakon inspektorskog nadzora, kada je, prema njegovim riječima, inspektor izostavio činjenicu da je kuća bila već izgrađena.

„Uprava za inspekcijske poslove je upoznata sa činjenicom da će se zaštitni koridor oko autoputa suziti, ali ona i dalje insistira da se naša kuća sruši“, kazao je Brnović.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je objekat predviđen za rušenje, jer je građen bez građevinske dozvole, te da će u skladu sa operativnim mogućnostima i planom rušenja, nastaviti započeto administrativno izvršenje rešenja.

„Utvrđeno je da je prijavljeni subjekat nenadležnom organu... podnio zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju objekta... O daljem postupku Uprava za inspekcijske poslove nije upoznata“, saopšteno je iz PR službe Uprave.

Međutim, dodaju da navedene okolnosti nisu uticale na izvršenje rešenja, jer subjekat nadzora nije ispoštovao prethodno izrečene mjere i radnje inspektora zaštite prostora.

Bonus video: