Uskoro novi grb i zastava Herceg Novog

Odluku je iniciralo rukovodstvo Opštine Herceg Novi, kako bi grad, umjesto amblema koji sada koristi dobio obilježje koje ispunjava istorijske, tradicionalne i stručne standarde heraldike, saopšteno je iz lokalne uprave
100 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.12.2015. 15:31h

Herceg Novi bi uskoro trebalo da dobije grb i novu zastavu grada.

Odluku je iniciralo rukovodstvo Opštine Herceg Novi, kako bi grad, umjesto amblema koji sada koristi dobio obilježje koje ispunjava istorijske, tradicionalne i stručne standarde heraldike, saopšteno je iz lokalne uprave.

Naš poznati heraldičar - jedini u Crnoj Gori koji ima sertifikat kreativnog heraldičara arh. Srđan Marlović, je još prije pet godina inicirao izradu novih heraldičkih obilježja grada. On ističe da u heraldici postoje stroga pravila, koja se moraju poštovati ako se nešto želi nazvati grbom. Grb, prije svega mora biti jedinstven i originalan. To znači da se grbovi moraju razlikovati međusobno makar u detaljima.

“Samo ono što zadovoljava i što se uklapa u heraldička pravila je heraldički ispravno. To znači da heraldiku i heraldičare zanima prije svega ispravnost i primjenjivost pravila i da nema slobodne interpretacije, tek na kraju se razmatra pitanje estetike grba. Naš zadatak je da simbole adekvatno protumačimo i damo im značenje”,pojašnjava Marlović. Kao primjer navodi jedno od heraldičko pravila. Grad se heraldički predstavlja na dva načina: jednom tvrđavom ili sa tri stilizovane kule, kaže Marlović.

Marlović je autor dizajna grbova i zastava, između ostalih Podgorice, Bara i Kotora.

Bonus video: