Statisove “divlje” zgrade opet guraju u legalne objekte

Statisova firma namjerava da u stoljetnom Miločerskom parku izgradi 88 apartmana - 66 u Kraljičinoj plaži i 12 naspram grad - hotela Sveti Stefan
6 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.12.2015. 14:47h

Nelegalno izgrađene kamene zgrade Petra Statisa u maslinjaku naspram hotela Sveti Stefan, još tri godine najvjerovatnije nosiće oznaku legalizovanih privremenih objekata.

Time će budvanske vlasti još jednom izaći u susret grčkom biznismenu, koji te objekte prije par godina izgradio bez dozvole i mimo planskih dokumenata.

Iz Opštine Budva najavili su da će divlje građevine od gotovo 2.000 kvadrata uvrstiti u plan privremenih objekata i tako ih izjednačiti sa kioscima, konzervatorima za sladoled i pijačnim tezgama...

Nacrtom plana za period od januara 2016. do kraja 2018. godine, na spisku od gotovo 400 privremenih objekata, našle su se i dvije nelegalne zgrade zakupca Svetog Stefana, ali i postrojenje za desalinazaciju na rtu Zavala i azil za napuštene životinje iznad Petrovca.

Uprkos oštrom protivljenju opozicije, Opština je prije šest godine usvojila Plan pod pristiskom Vlade i Ministarstva turizma. Statisova kompanija „Adriatic proprties”, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Miločer - Sveti Stefan uslovila je otvaranje elitnog hotelskog kompleksa, izgradnjom tih objekata u kojim su smješteni vešeraj, poslovne kancelarije, magacin...

Predstavnici MANS-a početkom 2012. godine podnijeli su Specijalnom tužilaštvu krivične prijev protiv ministra Branimir Gvozdenovića, koga su optužili da toleriše nelegalnu gradnju i ne preduzima mjera iz svoje nadležnosti, iako je znao da je “Adriatic properties” bez ijednog papira podigao dva objekta u Miločerskom parku.

Po istom osnovu prijava je podnijeta i protiv tadašnje glavne inspektorke za zaštitu prostora Nataše Brajović. Krivične prijave podnijete su i protiv kompletnog opštinskog rukovodstva, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Rajkom Kuljačom.

Dva betonska nelegalna objekta, prema vladinom planu, biće “pretvorena” u 12 luksuznih apartmana.

Taj programski zadatak Vlada je usvojila u martu, a na osnovu tog dokumenta izvršna vlast dala je zeleno svjetlo da se na 29 lokacija od Pržna do Svetog Stefan izgradi duplo više građevina od aktuelnih kapaciteta kapaciteta.

Firma “Adriatic properties” namjerava da na najekskluzivnijoj turističkoj lokaciji - stoljetnjem Miločerskom parku, izgradi 88 apartmana - 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 apartmana naspram grad-hotela Sveti Stefan, kao i da rekonstruišu pet starih vila, čija će kvadratura biti utrostručena, a koje će, takođe, biti ponuđene na tržištu.

I objekat sa Zavale uvršten u privremene

Kao privremeni objekat Opština ponovo tretira i postrojenje za desalinizaciju na Zavali, zbog čega su i izrečene prvostepene presude u istoimenom predmetu.

Tužilaštvo vjeruje da je nezakonitostima u vezi sa izgradnjom tog objekta, Opština Budva oštećena za više stotina hiljada eura.

Opština je kroz plan privremenih objekata uvrstila i azil za napuštene životinje u Novoselju iznad Petrovca.

Planirano je šest šankova i 30 terasa u Starom gradu

Planom je predviđeno da se unutar i van zidina Staroga grada postavi čak 36 ugostiteljskih terasa.

Kao i prethodnih godina, van zidina biće ugostiteljske terase, među kojima šest popularnih šankova.

Planirano je 18 ugostiteljskih terasa unutar Starog grada.

Predstavnici Mjesne zajednice Stari grad u više navrata su upozoravali da se to mjesto pretvara u “veliku kafanu”, zbog koje taj spomenik kulture predstavlja pravu ekološku bombu.

“I pored tolikog broja lokala nema javnog WC-a, pa gradske ulice i zelene površine služe mnogima umjesto toaleta”.

Bonus video: