Hronični nedostatak odgovornosti negira vladavinu prava

"Tražimo od VDT da obezbijedi vladavinu prava tako što će procesuirati odgovorne počev od vrha policije. Ministar unutrašnjih poslova da saopšti šta je preduzeo protiv komandanta SAJ-a i direktora Uprave policije i ako nije ništa da podnese ostavku"
0 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.12.2015. 14:10h

Predstavnici civilnog sektora upozorili su na "hronični nedostatak odgovornosti" državnih službenika u Crnoj Gori za dokazano mučenje i druga kršenja ljudskih prava, čime se, kako su kazali, podržava nekažnjivost i negira vladavina prava.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, zajedničko saopštenje pripremili su Akcija za ljudska prava, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Građanska alijanse, Centar za ženska prava i LGBT Forum Progres kao i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policje, Aleksandar Saša Zekovića.

Prema njihovim riječima, odugovlačenje istrage mučenja Milorada Martinovića i drugih građana na ulicama Podgorice posle protesta 24. oktobra upozorava da izvršioci policijske torture neće biti privedeni pravdi.

"Tražimo od VDT da obezbijedi vladavinu prava tako što će procesuirati odgovorne počev od vrha policije. Ministar unutrašnjih poslova da saopšti šta je preduzeo protiv komandanta SAJ-a i direktora Uprave policije i ako nije ništa da podnese ostavku", kaže se u saopštenju.

Iz tih organizacija pozvali su međunarodne organizacije da spriječe "da zaklinjanje crnogorskih zvaničnika u ljudska prava i vladavinu prava ostane samo mrtvo slovo na papiru".

Oni su ukazali da je zabrana mučenja i zlostavljanja od strane državnih službenika apsolutno zaštićeno ljudsko pravo od koga nema izuzetka.

" Ovo ljudsko pravo obuhvata obavezu države da utvrdi odgovornost izvršilaca mučenja i njihovih saučesnika. Kada se to ne događa, kao u Crnoj Gori, država postaje odgovorna za nekažnjivost i nedostatak vladavine prava", ocijenjeno je iz NVO sektora.

Prema njihovim riječima, zabrinjavajuća je pojava da su policajci u Crnoj Gori na čelu sa komandantom Specijalne antiterorističke jedinice Radosavom Lješkovićem „od kriminalaca preuzeli manir da maskiranjem izbjegnu odgovornost za izvršenje krivičnih djela“.

"Apsolutno je neprihvatljivo opravdanje Lješkovića, koje očigledno podržavaju odgovorni direktor Uprave policije Slavko Stojanović i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević da se ni mjesec i po dana kasnije ne zna i ne može znati koji su policajci učestvovali u mučenju Martinovića i drugih građana posle protesta", dodaje se u saopštenju.

Neprihvatljivo je, naveli su, da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici prinuđeno da analizira DNK uzorke da bi otkrilo počinioce.

"Dok se komandant jedinice pretvara da ne zna ko su oni, a direktor Uprave policije i ministar unutrašnjih poslova podržavaju takav stav".

U civilnom sektoru zahtijevaju od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da hitno obavijesti javnost o tome šta je kao resorni ministar preduzeo da kazni nezakonito postupanje direktora Uprave policije i komandanta SAJ-a ili ako nije preduzeo ništa, da podnese ostavku.

Oni su podsjetili da je kršenje ljudskih prava i prekoračenje službenih ovlašćenja od strane policije ranije potvrđeno i pravnosnažnim presudama u postupcima koje je pokrenuo MANS.

Predstavnici nevladinih organizacija kazali su da je suzbijanje politike nekažnjivosti za kršenje ljudskih prava neophodno za uspostavljanje vladavine prava u Crnoj Gori.

"Pozivamo sve međunarodne organizacije zainteresovane za Crnu Goru da podrže naša nastojanja da državnička zaklinjanja u ljudska prava i vladavinu prava ne ostanu samo mrtva slova na papiru, već da zvaničnike Crne Gore obavijeste da se od njih očekuje da ih obezbijede u praksi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: