Brinu li o Herceg Novom ili privatnim interesima?

“Čudno da neko priča o završetku radova do ljeta, a da nema ni formalne uslove za lokaciju... Neko se izgleda igra inženjera ”
60 pregleda 3 komentar(a)
Autobuska HN, Foto: Slavica Kosić
Autobuska HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.12.2015. 20:15h

Savjetnik predsjednice Opštine Herceg Novi Dušan Radović Krušo rekao je “Vijestima” da će ubrzo biti završen projekat nove autobuske stanice u Meljinama, čija će lokacija biti na mjestu Vatrogasnog doma.

Dio hercegnovskih vatrogasaca osudio je tu inicijativu, objašnjavajući da bi to “opasno smanjilo, brzinu, operativnost i efikasnost vatrogasaca u slučaju požara i kada su ugroženi ljudski životi”.

Radović je, međutim, ocijenio da je to logično rješenje, navodeći da autobusi dolaze iz pravca Trebinja i Kamenara i nepotrebno prolaze kroz cijeli grad.

Rekao je i da bi dio oko sadašnjeg Vatrogasnog doma trebalo urbanistički i komunalno urediti, jer se u neposrednoj blizini gradi luksuzni turistički kompleks Lazaret.

“U toku je izrada projekta autobuske stanice u Meljinama i to će brzo biti završeno”, kazao je Radović za “Vijesti”.

Prema njegovim riječima, ubrzo bi trebalo i da se razriješi dilema - da li će se umjesto postojećih garaža u krugu Vatrogasne jedinice graditi peroni ili novi objekat za potrebe autobuske stanice.

Planirano je 12 perona, kao i svih neophodnih sadržaja koje takav objekat mora imati: turistički biro, restoran, kafići, prodavnice...

Posao je povjeren Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog, a prema prvim računicama koštaće oko 300 hiljada eura.

Vatrogasci čija su imena poznata redakciji, kažu da se oštro protive toj ideji i tvrde da ne pričaju praznu priču kada govore da u tim uslovima ne bi mogli da optimalno funkcionišu.

Rekli su i da će sve to vjerovatno imati u vidu i Direktorat za vanredne situacije MUP-a, bez čije saglasnosti se ne može realizovati projekat nove Autobuske stanice u Vatrogasnom domu u Meljinama.

Ta saglasnost još nije stigla na adresu Opštine.

Izvor Vijesti iz lokalne uprave tvrdi da se iza “ekspresnog” izmještanja Autobuske stanice koja je sada u vlasništvu kompanije Vektra Boka, stoje privatni interesi osoba iz lokalne vlasti koji su “bacili” oko na atraktivan prostor u centru grada.

Načelnik Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mladen Kadić konstatovao je da se bez planske dokumentacije ne može ništa graditi, kako bi se izbjegao konflikt u prostoru.

“Zaobilaženje” planske dokumentacije

Iz novske opozicije tvrde da je odluka o građenju lokalnih objekata od opšteg interesa “ulazak na mala vrata velikih projekata, privatnog interesa i zadovoljavanje unutarkoalicionih apetita pojedinaca”.

Ta odluka usvojena je na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta.

“Tragično je što ljudi nisu svjesni opasnosti koja se krije iza ovakvih odluka, a jedna od njih je i potpuno izbjegavanje izrade planske dokumentacije i na taj način potpuno isključivanje građana. Novljani ubuduće ne treba da se iznenade ako im se odjednom zatrese kuća, jer neko buši podzemne tunele ispod njihovih imanja”, kazala je odbornica SNP-a Danijela Đurović.

Ona je ocijenila da je “autobuska stanica na mjestu vatrogasne stanice jedno od najlošijih rješenja nove vlasti”.

“Čudno je da neko objelodanjuje lokaciju i završetak radova na novoj autobuskoj stanici do ljeta, a da nema nikakve ni formalne uslove za lokaciju, niti razrađene varijante sa više pozicija i iznalaženje optimalnog rješenja. Sve mi to izgleda da se neko igra sa strukom inženjera”, tvrdi Olivera Doklestić iz nevladine organizacije Ekološko društvo Boke.

“Lokacija u Meljinama, kod Vatrogasnog doma, jeste , u širem aspektu, čvorište svega i svačega, jer su tu locirani reciklažni centar i transfer stanica za komunalni otpad, buduće postrojenje za tretman otpadnih voda, čvorište glavnih cjevovoda kanalizacije, pumpna stanica za kanalizaciju, magistralni vodovodi, pumpna stanica, kružni tok za spoj regionalne saobraćajnice, kvantaška pijaca… što ovu lokaciju čini nepodobnom za Autobusku stanicu”, kazala je ona.

Ni Institut “Simo Milošević” neće da grade autobusku u njihovoj blizini

Prema planskoj dokumentaciji, gradnja nove autobuske stanice planirana je u Igalu, jer je aktuelna nefunkcionalna. Urađeno je i idejno rješenje, prema kome bi se nova autobuska gradila preko puta Mediteranskog centra Instituta Dr Simo Milošević.

Ta stanica je projektovana da ima 20 perona, oko 220 parking mjesta i prateće sadržaje.

Planirana investicija procijenjena je na oko 7,5 miliona eura, ali nije na đen odgovarajući strateški partner.

Menadžment Instituta dugo je pokušavao da dokaže da izgradnja autobuske stanice u neposrednoj blizini te zdravstveno rehabilitacione ustanove, ugrožava njihovu osnovnu djelatnost i dovodi u pitanje projekat Igalo - lječilišno mjesto.

Bonus video: