"NIJE DOPRINIO POZITIVNOM UČINKU INSTITUCIJE ZAŠTITNIKA"

Muk: Ne podržavamo reizbor Bakovića, pasivnost u radu nije preporuka

"IA je više puta ukazivao na propuste u radu aktuelnog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda/Ombudsmana pa iz tih razloga ne možemo podržati ponovno imenovanje gospodina Bakovića", kazao je Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Inistituta alternativa
0 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: TV Vijesti
Stevo Muk, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 08.12.2015. 16:03h

Institut alternativa (IA) ne podržava ponovno imenovanje aktuelnog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda na tu poziciju, jer pasivnost u radu tokom proteklog mandata nije dobar osnov za njegov reizbor, saopštio je Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora IA.

"IA je više puta ukazivao na propuste u radu aktuelnog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda/Ombudsmana pa iz tih razloga ne možemo podržati ponovno imenovanje gospodina Bakovića. Smatramo da on nije u dovoljnoj mjeri doprinio pozitivnom učinku institucije Zaštitnika, što je i Evropska komisija (EK) prepoznala u svom Izvještaju o Crnoj Gori za 2015. godinu, ocijenivši da su kapaciteti Zaštitnika za efikasno postupanje po žalbama i dalje ograničeni, uprkos nekim poboljšanjima u pogledu resursa", istakao je Muk.

On je dodao da, iako je notiran relativno visok stepen sprovođenja preporuka koje Ombudsman donosi, sveukupno posmatrano, broj donijetih preporuka je i dalje izuzetno nizak (svega 77 preporuka za 24 mjeseca), što govori o manjku proaktivnosti ove institucije kada je u pitanju zaštita ljudskih prava od organa javne vlasti.

"Neke od ovih problema prepoznaje i SIGMA, zajednička inicijativa EK i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Izvještaju o ispunjenosti principa javne uprave u Crnoj Gori. SIGMA takođe ukazuje na mali broj preporuka Ombudsmana i ističe negativna mišljenja nekoliko nevladinih organizacija o njegovom radu", rekao je Muk.

On smatra i da bi Parlament i domaće institucije trebalo da uvaže ove stavove civilnog društva.

"Takođe, kada je riječ o imenovanju Ombudsmana, predlaganjem samo jednog, i to istog kandidata od strane predsjednika Vujanovića, ugrožava se konkurentnost za izbor na tu poziciju. Stoga je trebalo iskoristiti mogućnost predlaganja više kandidata, kako bi, po principu konkurentnosti, a na osnovu poznavanja modernog koncepta ljudskih prava i ličnih i profesionalnih kvalifikacija, mogao biti izabran novi Zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Aktuelni Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, dakle, nije ostvario očekivani napredak u fukcionisanju ove institucije što ga ne preporučuje za ponovno imenovanje na ovu funkciju. Stoga apelujemo na poslanike u Skupštini Crne Gore da ne podrže predloženog kandidata", zaključio je Muk.

Preporučujemo za Vas