Rotacija u foteljama košta 400 hiljada eura

Kadrovima na svakoj od čelnih pozicija u Opštini Budva, ukoliko ne budu više radili u opštinskoj administraciji, po zakonu sljeduje isplata zarada od godinu dana
110 pregleda 17 komentar(a)
MArko Carević, Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
MArko Carević, Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.11.2018. 20:54h

Rotacija na čelnim pozicijama u budvanskoj opštinskoj upravi, predviđena koalicionim sporazumom, koštaće 400 hiljada eura, koliko je budžetom za narednu godinu povećan iznos za isplatu zarada zaposlenima u lokalnoj administraciji, javnim ustanovama i preduzećima koja se nalaze na opštinskoj kasi.

To je kao jedan od razloga naveo sekretar za finansije Petar Odžić, obrazlažući zbog čega je za plate budžetom za 2019. predviđeno 5,5 miliona eura, ako se zna da neće biti povećanja zarada.

Nakon dvogodišnjeg upravljanja gradom, kako je predviđeno koalicionim sporazumom, doći će do promjena na mjestu gradonačelnika, predsjednika Skupštine opštine, menadžera grada, ali i na funkcijama unutar kabineta predsjednika Opštine.

Demokratska Crna Gora i Demokratski front dogovorili su da na dvije godine njihovi kadrovi zamijene mjesta. Tako, 29. decembra, umjesto Dragana Krapovića, u fotelju prvog čovjeka Budve trebalo bi da sjedne lider budvanskog DF Marko Bato Carević. Doći će i do promjene na mjestu šefa parlamenta, pa dosadašnjeg kadra DF Đorđija Vujovića, treba da zamijeni neko od Demokrata, ali za sada iz ove partije nijesu se još izjasnili. Do promjene trebalo bi da dođe i na poziciji menadžera grada, koju pokriva jedan od najuticajnijih DF- ovih političara Milo Božović.

Sa odlaskom Krapovića doći će i do promjene u njegovom kabinetu, prije svega odlazi šef kabineta Zdravko Pavlović, a novi gradonačelnik Carević imenovaće svog najodanijeg saradnika.

Odžić je „Vijestima“ pojasnio da ljudima na svakoj od ovih pozicija, ukoliko kadrovi koji odlaze ne budu više radili u opštinskoj administraciji, po zakonu sljeduje isplata zarada od godinu dana.

Takođe, zaradu za godinu dana ima pravo i da prima sekretar za društvene djelatnosti, koji je zbog postkoalicionog sporazuma napustio funkciju, kako bi na njegovo mjesto došao kadar Crnogorske.

I budžetom za 2017. morao je iznos za zarade da bude povećan čak pola miliona eura jer, kako je tada objašnjeno, desetak funkcionera DPS-a koji su zamijenjeni, nakon dolaska nove gradske uprave, po zakonu su primali platu punu godinu. Poznato je da su zarade na čelnim pozicijama u Opštini u rasponu od 900 do 1.500 eura, tako da su sa plaćenim porezima i doprinosima sume mnogo veće.

Do smanjenja za narednu godinu od 80 hiljada eura, kada je riječ o zaradama, doći će na poziciji ugovora o djelu, kojih će, kako je pojašanjeno biti znatno manje, a i iznos za političke partije je mnogo manji nego ove godine.

I pored svega toga, lokalna administracija je i dalje preglomazna, pa do smanjenja broja radnika, na šta se gotovo svaka vlast pred građanima obavezala da će izvršiti, ni sada nije došlo. Na opštinskim jaslama samo u opštinskoj upravi je gotovo 350 radnika, a još najmanje njih 250 radi u institucijama kulture, lokalnim medijima, te službama zaštite, komunalnoj inspekciji i policiji.

Bonus video: