Roditelji najveći heroji: Prva tribina Lokalnog učeničkog parlamenta u Baru

"Priče o herojima se oduvijek pričaju. One nude utjehu i uvjeravaju nas u pobjedu dobra nad zlom. Srećom, svako od nas može biti heroj. Ne mora biti jak i fizički snažan, ne mora ni napraviti herojski čin kojim će spasiti nekome život ili pak spasiti svijet", navela je učenica III razreda Gimnazije Ivana Mašanović u svom tekstu “Jedno razmišljanje o herojima” koji je otvorio tribinu
104 pregleda 0 komentar(a)
Tribina o Herojima, lokalni đački parlament Bar, Foto: Radomir Petrić
Tribina o Herojima, lokalni đački parlament Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 01.12.2018. 12:04h

Temom “Moj heroj”, Lokalni učenički parlament otvorio je seriju tribina u Baru, koje će u narednim mjesecima govoriti o heroinama, super-herojima i pop kulturi, te o odlivu mozgova.

U čitaonici gradske biblioteke “Ivo Vučković”, program prve tribine vodili su maturanti Gimnazije “Niko Rolović” Miloš Đuranović, Mirela Čobić, Ivana Mašanović i Barbara Brzić.

"Priče o herojima se oduvijek pričaju. One nude utjehu i uvjeravaju nas u pobjedu dobra nad zlom. Srećom, svako od nas može biti heroj. Ne mora biti jak i fizički snažan, ne mora ni napraviti herojski čin kojim će spasiti nekome život ili pak spasiti svijet. Dovoljan je jedan herojski čin, na primjer nećemo okrenuti glavu kada vidimo nepravdu, ni kada vidimo da je nekome potrebna pomoć. Obični heroji dolaze iz svih sfera života i posjeduju moralnu hrabrost. Moralna hrabrost znači raditi ono što je ispravno bez obzira na posljedice", navela je učenica III razreda Gimnazije Ivana Mašanović u svom tekstu “Jedno razmišljanje o herojima” koji je otvorio tribinu.

Učenici OŠ “Blažo Jokov Orlandić” Anida Bosović i Aleksa Knežević predstavili su rezultate ankete Lokalnog učeničkog parlamenta u kojoj su 238 barskih osnovaca i srednjoškolaca najčešće prepoznavali heroje u svojim roditeljima ili drugim članovima porodice – 'oni nas brane i podržavaju, trude se da od nas naprave dobre ljude, nasmijani su i kada su umorni, vesele se životu....'", a kao modele heroja navodili su i sportiste, glumce i pjevače.

Svi gosti tribine takođe su rekli da su najveći heroji njihove mladosti bili njihovi roditelji. Pri tome, profesorica književnosti Maja Simović istakla je da su heroji njenog djetinjstva bili i likovi iz knjiga, trener ŽOK "Luka Bar“ Vladimir Milačić kazivao je kako se na sportskom terenu "lako uočavaju karakterne osobine“, a profesorica violine mr Dina Desančić govorila je o svojim omiljenim nastavnicima iz OŠ "Meksiko".

Ljiljana Vujović, predsjednica NVU "Žene Bara“ koje je pokrenulo narodnu kuhinju, poručila je učenicima da "možete biti zadovoljni samo ako dobro djelo učinite bez bilo kakve primisli da radite dobro djelo i da bi za to trebalo da dobijete priznanje“. Predsjednica Saveza udružemnja paraplegičara Crne Gore Nataša Borović, bibliotekarka u OŠ "Blažo Jokov Orlandić“ pohvalila je Lokalni đački parlament koji vodi koordinatorka Tanja Vujović “jer je okupio mlade koji imaju mogućnosti da slobodno iskažu svoja razmišljanja, da se bave temama kojima bi trebalo mladi da se bave”.

"Kad čovjek padne, jedino bitno je da ustane. Najteži je prvi korak poslije uspravljanja, a ja sam mnogo puta i bukvalno i metaforično pala, ali sam uvijek ustajala još jača nego prije pada. Najveći junaci mog djetinjstva su moji roditelji koji su me podržali i nisu me odvajali od mojih vršnjaka, iako nisam mogla sama da se krećem", istakla je Nataša Borović.

Uspješna studentkinja Građevinskog fakulteta u Podgorici, Indira Količić, ovogodišnja dobitnica opštinske stipendije za talentovane studente i jedan od pokretača Unije srednjoškolaca Crne Gore rekla je da čovjek kada radi na sebi da postane valjan i plemenit "zapravo najviše pomaže drugima“.

Odlični domaćini tribine bili su Mila Čordašević i zaposleni u Narodnoj čitaonici i biblioteci “Ivo Vučković”. Rad lokalnog učeničkog parlamenta podržava Centar za prava djeteta Crne Gore, čije su direktorka i menadžerka Rajka Cica Perović i Jelena Gluščević pozdravile posjetioce i čestitale organizatorima na inspirativnoj temi.

Bonus video: