Ombudsman: Osobe sa invaliditetom među najdiskriminisanijim

"U Crnoj Gori su zakoni koji štite prava osoba s invaliditetom usvojeni, ali se nedovoljno primjenjuju i/ili često nema dovoljno sredstava za njihovu primjenu. Bez obzira što su se stekli svi neophodni uslovi, Crna Gora još uvijek nije donijela Zakon o znakovnom jeziku"
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2015. 16:17h

U Crnoj Gori ima oko 70 hiljada osoba sa invaliditetom, a ta društvena jedna je od najdiskriminisanijih, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda povodom Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Kako je saopšteno iz te institucije, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom treba da bude opomena i prilika da se skrene pažnja i poveća svijest o važnosti uključivanja tih osoba u sve aspekte društvenog, političkog, ekonomskog i kulturnog života.

"Procjenjuje se da u Crnoj Gori ima oko 70 hiljada osoba sa invaliditetom", kaže se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika su naglasili da je ta društvena grupa, pored Roma, jedna od najdiskriminisanijih, i da su izloženi visokom stepenu diskriminacije počevši od siromaštva, prostorne pristupačnosti, preko pristupačnosti uslugama i informacijama, obrazovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

Oni su ukazali i na nepristupačnost objekata u kojima se nalaze držvani organi, a slična je situacija i sa objektima ustanova zdravstvene zaštite i drugih javnih ustanova.

"U Crnoj Gori su zakoni koji štite prava osoba s invaliditetom usvojeni, ali se nedovoljno primjenjuju i/ili često nema dovoljno sredstava za njihovu primjenu. Bez obzira što su se stekli svi neophodni uslovi, Crna Gora još uvijek nije donijela Zakon o znakovnom jeziku", kaže se u saopštenju.

Ističe se da postoji samo jedan licencirani gestovni tumač, dok još nema nijedan sudski tumač u Crnoj Gori.

Iz institucije Zaštitnika su poručili da će nastaviti da podržavaju osobe sa invaliditetom.

"Zbog čega u svojim obraćanjima ističemo činjenicu da ova populacija često trpi stigmatizaciju i segregaciju usljed duboko ukorijenjenih i rasprostranjenih predrasuda i neinformisanosti", kaže se u saopštenju.

Ističe se da Zaštitnik nastoji da promoviše razumijevanje problema invaliditeta, i naglašava da invaliditet nije bolest već stanje.

"Tokom 2015. godine Zaštitnik u svom radu bilježi porast pritužbi osoba sa invaliditetom, i ta činjenica govori da oni sve više imaju povjerenja u instituciju Zaštitnika, pa ih ohrabrujemo da budu glasniji i obraćaju nam se u što većem broju", dodaje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: