Mučić: Učešće osoba sa invaliditetom nije zadovoljavajuće

Popović je ukazao da je obrazovanje gluvih limitirano i ograničeno zanatskim zanimanjima. “Tako da danas u Crnoj Gori nema visoko obrazovanog gluvog čovjeka, a ranije ih je bilo”, dodao je
57 pregleda 3 komentar(a)
invalidska kolica, Foto: Shutterstock
invalidska kolica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2015. 12:04h

U Crnoj Gori učešće osoba sa invaliditetom nije zadovoljavajuće u oblastima koje su glavne za njihov status, ocijenio je predsjednik Saveza civilnih invalida rata Crne Gore, Fadil Mučić.

“Prije svega u oblasti zdravstvene zaštite, informisanja i asocijacija osoba sa invaliduitetom. To su krucijalne oblasti za status osoba sa inavliditetom u našoj državi”, poručio je Mučić na konferencija o licima sa invaliditetom u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, prihodi od igara na sreću za osobe sa invaluditetom treba da budu veći nego do sada.

Predstavnik Saveza gluvih u nagluvih Crne Gore, Danilo Popović, ukazao je da zakon o znakovnom jeziku, iako je ušao u agendu Vlade za 2009. godinu, još nije donesen.

“Zašto nije donesen i zašto se na tom planu ništa ne preduzima gluvima nije jasno”, rekao je Popović, navodeći da su stvorene sve pretpostavke za njegovo donošenje.

On je ukazao da je obrazovanje gluvih limitirano i ograničeno zanatskim zanimanjima.

“Tako da danas u Crnoj Gori nema visoko obrazovanog gluvog čovjeka, a ranije ih je bilo”, dodao je Popović.

Predstavnica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, Lidija Radanović, rekla je da za osobe sa inviditetom i dalje postoje velike prepreke.

Ona je navela da se doneseni zakoni ne primjenjuju u praksi, da objekti u javnnoj upotrebi nijesu pristupačni za oosbe smanjene pokretljivosti, a poslodoavci i dalje imaju predrasude prema osobama sa inavliditetom.

“Najznačajnija promjena će se desiti kada osobe sa inavliditetom budu angažovane na mjestima donosica odluka čime će biti u mogućnosti da doprinesu značajnim društvenim promjenama”, smatra Radanović.

Predstavnik Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”, Milisav Korać, istakao je da je glavni problem zapošljavanje osoba sa inavliditetom.

On je naveo da je prema evidenciji Zavoda za zapošljvanje oko 2,3 hiljade lica sa invaliditetom u Crnoj Gori, ali je samo njih sto zaposleno, što nije ni pet odsto.

“Imamo ambiciju i želju da se u narednoj godini procenat nezaposlenih lica sa invaliditetom značajno smanji i svede na nivo opšte nezaposlenosti u Crnoj Gori”, poručio je Korać.

Ministarka rada i socijalnog staranja (MRSS), Zorica Kovačević, kazala je da taj resor sa institucijama sistema ima zakonsku dužnost, obavezu i proritetan zadatak da, primjenom adekvatnih mjera, smanje siromaštvo i nerazvijenosti, teže zapošljivosti građana i stvore uslove za povećanje kvaliteta života.

Ona je navela da je MRSS učinilo značajne pomake, ali da je, i pored toga pred njim mnogo obaveza u usaglašavanju zakonske regulative sa standardima Evropske unije i u implementaciji usvojenih zakonskih rješenja.

“Pri ostvarenju tog zadataka posebna pažnja mora biti usmjerenja osjetljivim grupama među kojima su lica sa inavliditetm”, poručila je Kovačević, na konferencijui o licima sa invaliditetom u Crnoj Gori.

Kovačević je kazala da će uputiti dopis Ministarstvu prosvjete u vezi sa zakonom o znakovnom jeziku.

Ona je navela da će pokušati da na sjednici Vlade dobije podatke o tome koja su sredstva od igara na sreću opredijeljena licima sa invaliditetom.

Kovačević je dodala da je Crna Gora u regionu druga država, posle Hrvtaske, koja ima najveća izdavanja u pogeldu socijalne zaštite.

“A ja ću se založiti da još budu veća u onom dijelu u kom treba da se povećaju”, poručila je ona.

Bonus video: