ZIKS: Riješen radno-pravni status za preko 90 odsto zaposlenih

U saopštenju Uprave ZIKS-a navodi se da će njihove dalje aktivnosti biti usmjerene u pravcu unaprjeđenja ukupnog radnog ambijenta, u skladu sa zakonom, "te preduzimanju potrebnih inicijativa prema resornom Ministarstvu, kao i dosada"
64 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 02.12.2015. 19:03h

Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u prethodnom periodu je uvažavala opravdane zahtjeve zaposlenih, koji rade na veoma odgovornim i teškim poslovima, što će biti nastavljeno i u buduće, saopšteno je iz te ustanove.

Predstavnici Sindikalne organizacije ZIKS-a zatražili su danas od Uprave te institucije da im ispuni 12 zahtjeva koji se odnose na poboljšanje uslova rada i poručili da će 23. decembra organizovati novi skup, ukoliko ne bude odgovora nadležnih.

Predsjednik Sindikalne organizacije Nenad Rakočević, kazao je da je u prvom planu zahtjev koji se odnosi na rješavanje radno-pravnih odnosa.

U saopštenju Uprave ZIKS-a navodi se da će njihove dalje aktivnosti biti usmjerene u pravcu unaprjeđenja ukupnog radnog ambijenta, u skladu sa zakonom, "te preduzimanju potrebnih inicijativa prema resornom Ministarstvu, kao i dosada".

Kako se navodi, Uprava Zavoda je, kako bi stvorili uslove za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenih, inicirala tokom 2012. godine donošenje novog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva pravde sa Zavodom kao organom u sastavu.”Kako bi se stvorili uslovi za raspisivanje javnog oglasa za preko 250 izvršilaca u ovoj instituciji, budući da je u tom trenutku bilo oko 65 odsto zaposlenih s neriješenim radno-pravnim statusom”.

U saopštenju se kaže da je na više javnih i jednom internom oglasu tokom 2013, 2014 i 2015. godine, zakonito zaposleno preko 230 službenika, ne uzimajući u obzir aktuelni javni oglas, koji je u završnoj fazi, za 37 izvršilaca.

“Na ovaj način je riješen radno-pravni status za preko 90 odsto zaposlenih u ovom organu. Osim toga, napominjemo da je prepoznata i potreba za prijemom izvšilaca sa stečenim zvanjem zatvorski policajac i višim obrazovanjem sa Policijske akademije, što je bilo prepoznato i Kadrovskim planom za ovu godinu”, naveli su iz Uprave ZIKS-a.

Prema njihovim riječima, za te namjene su tražena sredstva kroz predlog budžeta za ZIKS i za narednu godinu, ”što upravo upućuje na brigu i prepoznavanje potrebe rješavanja i njihovog statusa od strane najodgovornijih adresa u zatvorskom sistemu i Ministarstvu pravde”.

“Uprava Zavoda je u prethodnom periodu uvažavala opravdane zahtjeve zaposlenih, koji rade na veoma odgvornim i teškim poslovima, sa čim će se i ubuduće nastaviti. Naše dalje aktivnosti biće usmjerene u pravcu unaprjeđenja ukupnog radnog ambijenta, u skladu sa zakonom, te preduzimanju potrebnih inicijativa prema resornom Ministarstvu, kao i dosad”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: