Radionica u HN: Edukacijom do osnaživanja rodne ravnopravnosti

Predsjednica Opštine Herceg-Novi Nataša Aćimović koja je otvorila radionicu kazala je da kampanja, pored humanih, ima i praktične ciljeve, kao što su promocija institucionalne i međusektorske saradnje, povezivanje ustanova i institucija radi uspješnijeg identifikovanja problema i preduzimanja aktivnosti na suzbijanju uzroka i posljedica
69 pregleda 0 komentar(a)
Radionica 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Radionica 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.12.2015. 14:43h

Dvodnevna radionica "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", namijenjena multidiciplinarnim timovima na lokalnom nivou počela je danas u Herceg Novom.

Predsjednica Opštine Herceg-Novi Nataša Aćimović koja je otvorila radionicu kazala je da kampanja, pored humanih, ima i praktične ciljeve, kao što su promocija institucionalne i međusektorske saradnje, povezivanje ustanova i institucija radi uspješnijeg identifikovanja problema i preduzimanja aktivnosti na suzbijanju uzroka i posljedica.

"Stavovi i ponašanja u društvu vezani za rodne uloge i društvena očekivanja se nameću, ali moramo vjerovati i raditi na tome da se mijenjaju. Obaveza nam je da stvaramo uslove za primjenu zakona i utvrđujemo najbolje načine postupanja u takvim prilikama", kazala je Aćimović.

Koordinatorka za rodnu ravnopravnost u misiji OEBS-a za Crnu Goru Aleksandra Vujisić istakla je da je u proteklih pet godina bilo više od 100 aktivnosti, uglavnom edukativnih, u cilju osnaživanja rodne ravnospravnosti na lokalnom nivou.

Načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović istakla je da je rodno zasnovano nasilje u porodici pojava sa višestrukim posljedicama i istakla da se iz godine u godinu povećava broj prijava, ali i riješenih slučajeva.

Radionicu organizuje Misija OEBS-a u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Opštinom Herceg-Novi.

Bonus video: