Tivat potpisao Sporazum o saradnji sa jednim od distrikata Šangaja

Distrikt Jiading se nalazi na sjeverozapadu Šangaja, na ušću rijeke Jangce u more. Jedan je od najbogatijih distrikata Šangaja od ukupno njih 17. Prostire se na površini od 464 kilometara kvadratnih.
123 pregleda 3 komentar(a)
Opština Tivat, distrikt Šangaj, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, distrikt Šangaj, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.12.2015. 16:09h

Sporazum o prijateljstvu i saradnji danas su potpisali gradonačelnik Tivta Ivan Novosel i potpredsjednik parlamenta distrikta Jiading Lu Si.

Distrikt Jiading jedan je od djelova najvećeg i najbogatijeg kineskog grada Šangaja.

Ceremoniji je prisustvovao i kineski ambasador u Crnoj Gori Cui Dži Vei, te predstavnici kineske kompanije CRBC i predstavnici Društva prijateljstva Narodne Republike Kine i Crne Gore, a time je okončana dvodnevna radna posjeta političke delegecije Jiadinga Tivtu.

Kontakti sa tim industrijski veoma razvijenim šangajskim distriktom koji ima 1,65 miliona stanovnika, započeli su ljetos kada je tivatska delegacija boravila na susretu zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope i kineskih privrednika ("2015 CHINA –CEEC Expo on Investment and trade“) u Ningbou.

Distrikt Jiading se nalazi na sjeverozapadu Šangaja, na ušću rijeke Jangce u more. Jedan je od najbogatijih distrikata Šangaja od ukupno njih 17. Prostire se na površini od 464 kilometara kvadratnih.

Provincija Jiading je poznata po prerađivačkoj industriji i trgovini koje predstavljaju osnovu razvoja Šangaja. Ovdje je smještena najveća fabrika "Volkswagen" automobila na svijetu, ali i Kineski DEMO prostor za nova energetska vozila.

Ukupan obim tamošnje automobilske industrije samo u 2014. godini prevazišao je obim od 300 milijardi juana (oko 44 milijarde eura). Distrikt Jiading objedinjava 11 nacionalnih istraživačkih centara, 9 fakulteta, 485 "high-tech" preduzeća i preko 190 tehničkih centara, a u posljednje vrijeme zauzima i sve zapaženije mjesto na kulturnoj mapi Kine.

"U protekla dva dana imali smo veoma srdačne i plodne razgovore sa gostima iz Jiadinga, pa je potpisivanje ovog sporazuma logičan nastavak već uspješno započete saradnje Tivta sa ovim distriktom i doprinos odličnim međusobnim odnosima Crne Gore i Kine. Prvi sledeći korak je razmjena posjeta privrednih delegacija Tivta i Jiadinga kako bi se konkretizovali modaliteti ove saradnje", kazao je gradonačelnik Novosel dok je Li Si naglasio da će se saradnja sa Tivtom odvijati u domenu turizma, privrede, kulture i trgovine.

"Tivat je prelijep grad i vidjeli smo da ovdje ima puno mogučnosti za saradnju o čemu će našu javnost izvjestiti kineski mediji koji su ovdje došli sa nama. Od scrca želimo da ovo naše prijateljstvo bude plodno i iskreno", kazao je Si, dok je ambasador Cu Dži Vei rekao da nakon ovog koraka i Tivat i Jiding "imaju po jednog iskrenog prijatelja na drugom kraju svijeta".

"Moramo iskoristiti svaku priliku da unapredimo naše ekonomske i odnose u drugim oblastima. Meni je Tivat najdraži grad u Crnoj Gori i svakoj kineskoj delegaciji koja dolazi u Podgoricu ja savjetujem da obavezno obiđe Tivat i vidi prvenstveno marinu svjetske klase kakav je Porto Monteengro i ovdašnje sjajne prirodne potencijale. Nadam se da će kao plod ovog sporazuma, već naredne godine ovdje biti i mnogo više kineskih investicija", podvukao je Vei.

Predsjednik Društva prijeteljstva Kine i Crne Gore Samir Hadžić najavio je da će već dogodine 20-učenika iz Kine doći i jedno vrijeme boraviti i školovati se u OŠ "Drago Milović" u Tivtu, dok će četiri studenta iz Tivta boraviti na Univerzitetskom kampusu u Jiadingu.

"Tivatska kompanija "Kovinić" najverovatnije će postati uvoznik najmodernijih električnih vozila i autobusa koji se proizvode u Jiadingu, a radićemo na tome da u Tivtu Kinezi otvore i pogon za proizvodnju sofisticirane medicinske opreme koja se koristi u borbi protiv kancera", istakao je Hadžić naglašavajući ogroman potencijal koje Šangaj kao emitivno tržište ima za tivatski i crnogorski turizam.

Kineska delegacija u Luštica Bay-u

Članovi delegacije šangajskog distrikta Jiading posjetili su turistički grad Luštica Bay, u okviru uzvratne posjete Opštini Tivat.

"Menadžment kompanije Luštica Development AD, koja će u novi turistički centar na Jadranu investirati 1,1 milijardu eura, predstavio je kineskoj delegaciji Master plan budućeg kompleksa. Luštica Bay će imati sa sedam hotela, dvije marine, profesionalni golf teren sa 18 rupa, više od 1000 stanova, 500 vila kao i sportske sadržaje, i druge objektime neophodne za funkcionisanje grada kao otvorene i dostupne zajednice tokom cijele godine", saopšteno je iz kompanije Luštica Bay.

"Luštica Bay je žila kucavica crnogorskog primorja, jedan od najambicioznijih projekata u crnogorskom turizmu i među najvećim greenfield investicijama u ovom dijelu Evrope. Naš projekat daje novi impuls investicionom ambijentu Crne Gore kao jednoj od najbrže rastućih turističkih destinacija u jugoistočnoj Evropi", rekao je izvršni direktor Luštica Development Daren Gibson.

Projekt menadžer u Luštica Development Robert Peri podsjetio je da se tokom planiranja i gradnje Luštica Bay poštuju najviši ekološki standardi.

"Održivost čini srž planiranja i razvoja projekta. Master plan Luštica Bay prije tri godine je dobio Nagradu izuzetnosti u oblasti planiranja i dizajna, koju dodjeljuje Američko društvo pejzažnih arhitekata (ASLA). Inspiracija je pronađena u tradicionalnoj arhitekturi crnogorskog primorja", rekao je Peri.

Bonus video: