Nijedan prioritetni objekat nije prilagođen: Zakon dobar, ali se ne sprovodi

„Nije mi nimalo drago da ponovo pričamo o istim stvarima... Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata mora biti u potpunosti primijenjen“, rekala je savjetnica za evropske integracije i ljudska prava u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Barbara Rotovnik
0 komentar(a)
UMHCG, Foto: Milica Đurović
UMHCG, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 01.12.2015. 13:00h

Bez teme pristupačnosti ne može se ni govoriti o ljudskim pravima osoba sa invaliditetom, poručila je izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić, dodajući da nijedan od predviđenih 13 prioritetnih objekata nije prilagođen za osobe sa invaliditetom.

Udruženje je danas organizovalo konferenciju „Pristupačnost - preduslov dostojanstva i slobode“ što je završna aktivnost u kampanji „Novembar - mjesec podizanja svijesti o invaliditetu“.

Generalni direktor Direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Danilo Gvozdenović podsjetio je da je Ministarstvo aktivno radilo na normativi, edukaciji, ali i u praksi. Tako su odabrali i 13 prioritetnih objekata za prilagođavanje.

„Ne treba se pravdati, ali moraju se poštovati svi zakoni“, kazao je Gvozdenović.

On je najavio da će do kraja ove godine biti prilagođen pristup za pet objekata, među kojima je i Skupština Crne Gore i Opšta bolnica u Beranama.

Savjetnica za evropske integracije i ljudska prava u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Barbara Rotovnik istakla je da je Evropska Komisija u Izvještaju o napretku za 2015. godinu konstatovala da je situacija u oblasti pristupačnosti za osobe smanjene pokretljivosti kritična. Akcioni plan nije sproveden iako je usvojen prije dvije godine.

„Nije mi nimalo drago da ponovo pričamo o istim stvarima... Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata mora biti u potpunosti primijenjen“, rekla je Rotovnik.

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, kazao je da je problem pristupačnosti akutan problem. On je rekao da je ovo „ključna stepenica koja se mora preći na putu ka Evropskoj uniji“, dodajući da su pitanja prava osoba sa inaliditetom prisutna u 14 pregovaračkih poglavlja. Naveo je da je Crna Gora usvojila dva ključna zakona koji su u skladu sa propisima Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

„Zakonski okvir nije sasvim dovoljan, treba ga i sprovesti u praksi“, ocijenio je Pejović.

Na konferenciji je prikazan i dio filma „Ja sam više od svojih barijera“, u kojem osobe sa invaliditetom ukazuju na svakodnevne probleme u kretanju.

Bonus video: