Crna Gora i Belgija će razmijeniti iskustva u upravljanju komunalnim otpadom

"Definisali smo aktivnosti na kojima ćemo zajednički raditi po pitanju životne sredine u narednom periodu, u dijelu tretmana otpada i prenosa najbolje evropske prakse, a konkretni rezultati tih dogovora mogu se očekivati tokom sljedeće godine”
2 komentar(a)
Sutomore smeće, Foto: Novo Sutomore
Sutomore smeće, Foto: Novo Sutomore
Ažurirano: 30.11.2015. 18:15h

Crna Gora i Belgija potpisaće bilateralni sporazum u oblasti životne sredine, s posebnim fokusom na razmjenu iskustva u upravljanju komunalnim otpadom.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, započeo je zvaničnu posjetu Briselu bilateralnim susretom sa belgijskom ministarkom održivog razvoja, energetike i životne sredine, Mari Kristin Mergem, tokom kojeg je konstatovan i pohvaljen napredak Crne Gore na putu evroatlanskih integracija.

"Sljedeće godine je dogovorena posjeta belgijske ministarke Crnoj Gori, što bi bila prilika i za potpisivanje sporazuma o bilateralnoj saradnji", kazali su iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi da su ministri razmijenili informacije o aktivnostima koje sprovode dva ministarstva u oblastima održivog razvoja i turizma.

Sagovornici su ocijenili pozitivno dosadašnju saradnju, konstatovali da postoji još prostora za njeno unapređenje, što, kako su naveli, može dati dodatni impuls ukupnoj saradnji dvije zemlje.

„Definisali smo aktivnosti na kojima ćemo zajednički raditi po pitanju životne sredine u narednom periodu, u dijelu tretmana otpada i prenosa najbolje evropske prakse, a konkretni rezultati tih dogovora mogu se očekivati tokom sljedeće godine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Gvozdenović je ukazao da je Belgija u samom vrhu država članica EU kad je u pitanju upravljanje komunalnim optadom i da bi njihova iskustva mogla da doprinosu uspostavljanju EU standarda u Crnoj Gori.

“Tokom sastanka dogovoreno je da se u narednom periodu ubrzano radi na potpisivanju bilateralnog sporazuma između dva ministarstva u oblasti životne sredine, s posebnim fokusom na razmjenu iskustva u upravljanju komunalnim otpadom”, saopšteno je iz Ministarstva.

U okviru bilateralnog sporazuma, pored pitanja životne sredine, poseban akcenat biće stavljen na održivi razvoj, sa ambicijama da se dodatno unaprijedi ekonomska saradnja između Crne Gore i Belgije.

U nastavku posjte Gvozdenović će se sastati se sa šefom jedinice za Crnu Goru u Glavnom direktoratu za proširenje i susjedsku politiku Dirkom Langeom, komesarom za životnu sredinu, pomorske poslove i ribarstvo, Karmenuom Velom, a posjetiće i Evropski parlament, gdje će se sastati sa poslanicom, Analiz Dods.

Bonus video: