Mlade snage stižu sa Akademije

“S obzirom da smo školovani isključivo za vršenje policijskih poslova, ne možemo se baviti drugim zanimanjima”
121 pregleda 2 komentar(a)
MUP pitomci, Foto: Arhiva Vijesti
MUP pitomci, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.11.2015. 15:42h

I za diplomce sedme generacije Policijske akademije, baš kao i za pripadnike prethodnih generacija, biće obezbijeđeno odrađivanje pripravničkog staža u Upravi policije, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Generacija akademaca koja je posljednja završila Policijsku akademiju nekoliko se puta obraćala ministru Rašku Konjeviću, tražeći da sa njim obavi radni sastanak na kojem bi se precizirao početak njihovog pripravničkog staža u policiji.

“S obzirom da smo školovani isključivo za vršenje policijskih poslova, ne možemo se baviti drugim zanimanjima. Sudbine prošlih generacija su nas naučile da na vrijeme rješavamo probleme kroz koje prolazimo”, navodi se u jednom od pisama diplomaca sedme generacije ministru Koneviću.

Iz MUP je “Vijestima” rečeno da su službenici iz kabineta ministra u komunikaciji sa njihovim predstavnicima, a sastanak sa ministrom Konjevićem zakazan je za ovu sedmicu.

“Nakon procedura neophodnih za raspisivanje oglasa, koje potom sprovodi Uprava za kadrove, diplomci sedme generacije će, shodno zakonu, odraditi pripravnički staž u Upravi policije. Uz podsjećanje da je Policijska akademija od avgusta 2012. godine pod nadležnošću Ministarstva prosvjete, što MUP smatra lošim rješenjem, obavještavamo vas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji obezbijedilo određeni broj početnih pozicija za koje je potrebna jedna godina radnog staža i na taj način otvorili mogućnost za ulazak novih ljudi u službu i njeno podmlađivanje. Cijenimo potrebnim ulazak u službu mladih, obučenih koji će stečena znanja i vještine, kao i nove ideje, moći da primijene u praksi”, navodi se u odgovoru iz MUP-a.

MUP je saopštio da je u završnoj fazi je izrada Analize stanja prijema, napredovanja i obuka policijskih službenika.

“Ministar unutrašnjih poslova nije dobio zvaničnu pritužbu na rad diplomaca Policijske akademije koji su u prethodnom periodu odradili pripravnički u Upravi policije”, rečeno je iz MUP-a na pitanje "Vijesti" da li su u policiji zadovoljni znanjem i zalaganjem mladih policijaca sa Policijske akademije.

Do sada školovano 203 policijaca i policajki

Iz Policijske akademije „Vijestima“ je rečeno da su od 2006. do 2014. godina 203 polaznika uspješno završila Policijsku akademiju i stekli status diplomiranog policajca/ka.

„Važno je reći da je od ukupnog broja svršenih akademca, njih 108 zaposlenu u Upravi policije, dok 95 još čeka na posao u Upravi policije. Od 108 zaposlenih akademaca, većina njih radi na radnim mjestima policajac, stariji policajac ili stariji policajac I klase za koja su uslov za zasnivaje radnog odnosa propisana završena srednja škola i završen policijski kurs“, rečeno je iz te obrazovne institucije.

Prva generacija po „Obrazovnom programu za zvanje policajac/ka u trajanju od 18 mjeseci“, IV nivo obrazovanja, školska 2006/08 - upisano je 47, a završilo 40 je polaznika. U drugoj generaciji, po istom obrazovnom programu i u istom trajanju upisano je 26 polaznika i svi su uspješno završili školovanje. U trećoj generaciji, sa istom obukom kao prethodne dvije, upisano 36, a završila su 33 polaznika.

Po „Obrazovnom programu za zvanje policajac/ka“, V nivo obrazovanja, školska 2010/12 u četvrtoj generaciji upisano 25, a završilo a 22 polaznika. Po istom obrazovnom sistemu školovane su i peta, šesta, sedma i osma generacija mladih policijaca i policajki. U petoj generaciji upisano je 26 a završilo 25 polaznika, a u šestoj je od 40 upisanih školovanje je završilo 33. U sedmoj generaciji za školsku 2013/15 upisano je 28, a završilo 25 polaznika, a u osmoj za školsku 2014/16 upisano 31 i u toku je njihovo školovanje.

U devetoj generaciji, po „Obrazovnom programu za zvanje policajac/ka“, V nivo obrazovanja, školska 2015/17 - upisano 51 i njihovo školovanje počelo je u novembru ove godine.

Bonus video: